Obeležen Praznik Grada Zrenjanina

Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata i Svečanom akademijom danas je u Zrenjaninu obeležena 90. godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznik Grada Zrenjanina. Vence na spomen-obeležje na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Grada Zrenjanina, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine i Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru. U ime Grada Zrenjanina, venac na spomenik kralju Petru položili su zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i predsednik Skupštine Grada Aleksandar Marton. 
 
 
Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine, kada su Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira" ušli u Veliki Bečkerek i doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima. U samom gradu vlast je predata bez borbe, a pukovnik Ristić obećao je tom prilikom zaštitu celokupnom stanovništvu koje prihvata novu vlast, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost.  
 
 
U pozdravnoj reči predsednika Skupštine Grada Aleksandra Martona na Svečanoj akademiji u sali NP "Toša Jovanović" istaknuta je istorijska činjenica da će 17. novembar ostati u gradskim hronikama kao jedan od najznačajnijih datuma. 
- Ono što je zajedničko tom i sadašnjem vremenu jeste sposobnost i kapacitet grada i regiona da jezikom razumevanja, poštovanja i uvažavanja neguju dobre međunacionalne i verske odnose, multikulturalnost i proevropsku orijentaciju. Devet decenija od završetka Prvog svetskog rata proteklo je, nažalost, u novim sukobima. Samo je Zrenjanin tri puta u ovom periodu menjao ime, a nalazio se  u gotovo deset različitih država – Austro-Ugarskoj monarhiji, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevini Jugoslaviji, pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu, potom u socijalističkoj Jugoslaviji, Saveznoj republici Jugoslaviji, Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore i, konačno, u Srbiji, što je bila i osnovna težnja predvodnika pokreta za oslobađanje grada u Prvom svetskom ratu. Želimo da verujemo da je sa ratovima na ovom prostoru konačno završeno i da glavni problemi kojima treba da se posvetimo jesu ekonomija, životni standard, puna zaposlenost stanovništva. Želimo da verujemo da slogan "Zrenjanin – grad budućnosti" nije samo parola, već putokaz koji će nas sve usmeravati – reči su predsednika Skupštine Grada Martona. 
 
Svečana akademija održana je uz učešće učenika Muzičke škole "Josif Marinković", osnovne škole "Žarko Zrenjanin" i glumaca NP "Toša Jovanović", koji su izveli prigodan kulturno-umetnički program.