U subotu "Pastirski dan" u Mužlji

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Udruženja amatera kulinara i negovalaca starih običaja iz Mužlje najavili treću manifestaciju "Pastirski dan". Predsednik Udruženja, Greguš Jožef, najavio je otvaranje manifestacije za subotu, 8. novembar, u 10 časova, u bašti i sali "Kluba Mužljana", ili u prostorijama KUD "Petefi", ukoliko vremenski uslovi budu loši. 
 
 
- U okviru manifestacije biće održano šesto takmičenje u spravljanju ovčijeg paprikaša, koji će od 12 časova moći i da se kupuje, kao i izbor najbolje domaće rakije i najboljeg kolača po receptu naših baka, koji će se održati od 11 časova. U 13 časova počinje  takmičenje u brzom pucanju, veštini rukovanja bičem i takmičenje u skoku udalj sa pastirskim štapom u tri kategorije – deca, žene i muškarci – saopštio je satnicu i program manifestacije Greguš. 
 
Posebnu atrakciju "Pastirskog dana" predstavljaće, svakako, nastupi takmičara u rukovanju bičem i demonstriranju veštine pucanja, pa su konferenciji za novinare prisustvovali i Mari Ištvan, najstariji bičevalac u Mužlji, i Tapai Laslo, aktuelni "pastirski knez" iz Pančeva i član Upravnog odbora Udruženja amatera kulinara i negovalaca starih običaja iz Mužlje. Oni su u Gradskoj bašti i demonstrirali svoju veštinu, što je predstavljalo i svojevrsni poziv našim sugrađanima da u subotu posete manifestaciju u Mužlji. 
 
 
Kako je istakao Greguš Jožef, cilj održavanja manifestacije jeste da se od zaborava otrgnu neki tradicionalni stari običaji i približe mladim naraštajima, a datum je izabran iz razloga što stoka 1. novembra završava ispašu i vraća se u tor, pa su pastiri nakon tog datuma slobodni da se posvete drugim aktivnostima, druženju i demonstriranju svojih veština. 
 
Organizatori očekuju učešće oko 30 takmičara u spravljanju ovčijeg paprikaša, a posebni gosti biće bičevaoci "kokari" iz slovenačkog grada Ptuja, tamošnji "čuvari vinograda", koji nastupaju i tokom karnevala u ovom gradu.