Zrenjanin na sajmu BelRe u Beogradu

Na nedavno održanom sajmu investicija i nekretnina BelRE u Beogradu, inače najvećem sajmu te vrste na Balkanu, Zrenjanin je tokom panel diskusije posvećene razvoju investicija u Srbiji apostrofiran kao dobar primer jedne uspešne lokalne samouprave, koja je stvaranjem povoljne poslovne klime privukla mnogobrojne investicije. Oko ove konstatacije moderatora panela Dragana Pejčića iz nacionalne Agencije za privlačenje investicija i promociju izvoza – SIEPA, složili su se i predstavnici najvećih stranih kompanija koje  posluju u Srbiji sa nekretninama kao što su Colliers international, Eki investments i Plaza Centers. 
 
 
I pored primera uspešnih sredina u privlačenju inevsticija , poput Zrenjanina i Inđije, generalna klima za investiranje u Srbiji je od strane predstavnika Eki investment-a Borisa Bjelice ocenjena kao dosta neuređena i loša, s tendencijom dodatnog pogoršanja, izazvanog globalnom finansijskom krizom. Kao najveća trenutno postojeća prepreka za investitore koji posluju u Srbiji izdvojena je neodgovarajuća, pa u nekim slučajevima i nepostojeća zakonska regulativa za oblast urbanog planiranja i razvoja. 
 
Upravo na ovu temu je prilikom otvaranja sajma govorio i Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, zalažući se za što bržu regulatornu reformu u oblasti urbanizma i njeno usklađivanje sa evropskim standardima. Ministar Dulić je prilikom posete nacionalnom štandu na kom je Grad Zrenjanin predstavljao Zoran Kovački, rukovodilac službe za investicije, izrekao punu podršku lokalnoj samoupravi u naporima da nastavi putem uspeha i saradnje sa investitorima.