Zrenjaninci u projektu besplatne prirodne oplodnje

U Multimedijalnoj sali Grada Zrenjanina u subotu je održana konferencija za novinare, povodom realizacije projekta besplatne prirodne oplodnje, koji sprovodi novosadska Specijalna bolnica za ginekologiju "Perinatal", a pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine. 
U saradnji sa Gradom Zrenjaninom, "Perinatal" je poklonio sedam besplatnih tretmana za isto toliko parova iz Zrenjanina, u cilju promovisanja pronataliteta u Vojvodini. Zrenjanin je jedan od šest vojvođanskih gradova i opština, osim Novog Sada, uključen u ovaj projekat, u okviru kog će četrdeset parova  koji se već određeno vreme trude da ostvare roditeljstvo dobiti tretman prirodne inseminacije. Osim Zrenjanina, projekat se sprovodi i u Inđiji, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Bečeju. 
 
 
U borbi protiv steriliteta u Srbiji se, uglavnom, koristi vantelesna oplodnja stimulisana hormonima, što je medicinski opravdan metod. Međutim, u razvijenim zemljama, lekari pre ovog postupka primenjuju inseminaciju u spontanim uslovima, koja ženu ne podvrgava hormonskoj terapiji, već samo potpomaže prirodno začeće. Uvodeći evropske standarde u strategiju podsticanja rađanja na našim prostorima, "Perinatal" prvo preporučuje prirodniju asistenciju začeću, pa tek onda stimulisanu oplodnju. O ovoj metodi govorili su u subotu u Zrenjaninu predstavnici klinike, na čelu s direktorom Milošem Kozarovim. Konferenciji za novinare, osim parova iz Zrenjanina koji će učestvovati u tretmanu, prisustvovali su i predsednik i sekretar Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton i Ivana Jager. Marton je učešće Zrenjanina u akciji okarakterisao kao "jedan od najpozitivnijih događaja u poslednje vreme". 
- Demografska slika u celoj Srbiji, Vojvodini, pa i u Zrenjaninu, je izuzetno loša, a ovakvi projekti mogu da doprinesu rešavanju tog problema. Možemo se zahvaliti klinici "Perinatal" na pokrenutoj akciji, i mislim da bi ovakvi vidovi pomoći parovima koji ne mogu da ostvare roditeljstvo trebalo da postanu praksa u našoj zemlji. Lokalna samouprava u Zrenjaninu podržala je ovu, a podržaće i sve naredne slične akcije, ukoliko ih bude – istakao je ovom prilikom predsednik zrenjaninske Skupštine.