Budžet Grada Zrenjanina za 2009. godinu projektovan na 60,5 miliona evra

Danas je održana 12. sednica Gradskog veća, kojoj je prisustvovalo svih 12 članova veća, a predsedavao je zamenik gradonačelnika Goran Kaurić. Većnici su, kao jednu od najznačajnijih na današnjem zasedanju, utvrdili Predlog odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2009. godinu. Prethodno, utvrđen je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za tekuću godinu, kojom je izvršen poslednji ovogodišnji rebalans budžeta. Javni prihodi po izvorima za 2008. godinu se planiraju u iznosu od 3.920.280.658 dinara, što je manji obim od planiranog prethodnom odlukom za 11,9%. Istovremeno, ukupni prihodi budžeta za narednu godinu planirani su u iznosu od 5.145.784.464 dinara, što je, po aktuelnom deviznom kursu, oko 60,5 miliona evra. 
 
U obrazloženju Predloga ove Odluke stoji, između ostalog, da će budžet za narednu godinu biti stabilizacioni, jer se 2009. predviđa kao godina u kojoj će svetsku privredu, pa i našu, zahvatiti recesija, što će uticati i na lokalne privredne tokove. Planirano povećanje prihoda i primanja budžeta u 2009. godini u odnosu na planirane prihode i primanja u prethodnoj godini iznosi 15%, ali se, uprkos tome, očekuje završetak projekata započetih prethodnih godina, kao i normalno funkiconisanje direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava. 
 
Gradsko veće utvrdilo je i Predlog Odluke o mesnim zajednicama, kojom se, u skladu sa Statutom Grada Zrenjanina, određuju područja za koje se obrazuju mesne zajednice, organizacija i način obavljanja poslova u mesnoj zajednici i druga pitanja od značaja za rad mesnih zajednica. 
 
Većnici su jednoglasno utvrdili i predloge odluka o izmenama i dopunama više odluka, kod kojih je izvršeno terminološko usaglašavanje i usklađivanje termina "Grad Zrenjanin" umesto "Opština Zrenjanin". Pred Gradskim većem našli su se i predlozi zaključaka o prihvatanju izmena i dopuna programa rada javnih preduzeća i ustanova, u skladu s izmenom Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2008. godinu, kao i predlozi programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2009. godinu, koje su obrazložili njihovi predstavnici.  
 
Konačnu reč o svim predloženim odlukama daće odbornici Skupštine Grada na zasedanju zakazanom za narednu sredu, 17. decembar.