Nastavak akcije "Osmeh za stare"

Aktivistkinje Udruženja građana "Vojvođanska inicjativa" Aleksandra Khalaf i Dragana Mihaljević na današnjoj konferenciji za novinare predstavile su projekat "Osmeh za stare" i aktivnosti koje ovo Udruženje realizuje tokom poslednjih nekoliko meseci. 
 
Projekat "Osmeh za stare" realizuje se u Zrenjaninu, Mužlji i Melencima, i obuhvata 50 korisnika, starosne strukture oko 70 godina. To su socijalno ugroženi stari ljudi, koji žive u jednočlanom ili dvočlanom domaćinstvu i koriste socijalnu pomoć, koja iznosi oko 5000 dinara mesečno.
 
 
Aleksandra Khalaf rekla je da je projekat je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju, a da je osnovni cilj poboljšanje kvaliteta života starih, socijalno ugroženih lica. U realizaciju su se uključili i pojednini privrednici i zanatlije, čija je materijalna pomoć takođe dragocena. 
- Projektom se insistiralo na pružanju onih usluga i aktivnosti koje spadaju u domen skundarnih potreba, jer o primarnim, egzistencijalnim potrebama se brinu ustanove nadležne za to. Usluge i aktivnosti koje projekat pruža jesu posete koje volonteri "Vojvođanske inicijative" realizuju nekoliko puta mesečno, prosleđivanje usluga kućnog majstora za sitne popravke, usluga frizera, usluge krojačice. Jednom mesečno se prosleđuje paket higijenskih sredstava za ličnu higijenu i higijenu prostora, a takođe, svakodnevno radi telefon podrške, na koji korisnici projekta mogu da se jave, i zatraže neku od usluga – istakla je Khalaf i dodala da je jedan od povoda za današnju konferenciju i taj da je Sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju finansirao nastavak projekta, te će on biti produžen još 6 meseci.
 
Posebno su navedene aktivnosti koje su realizovane u Melencima, gde 4 volontera Udruženja pomažu deset korisnika projekta, pretežno ženskog pola, bolesnih i socijalno ugroženih lica. Za njih je, između ostalog, organizovana i medicinska nega, snabdevanje higijenskim potrebštinama, prikupljanje različite dokumentacije i plaćanje računa. 
 
Dragana Mihaljević rekla je da je od aprila meseca sledi nastavak projekta "Osmeh za stare", koji će se proširiti na naseljena mesta Čenta, Ečka, Belo Blato, Banatski Despotovac, Perlez, Orlovat, a zavisno od finansijskih mogućnosti, i na druga sela.
- Volonteri" Vojvođanske inicijative" sproveli su anketu u nekoliko naseljenih mesta i na taj način smo definisali usluge koje ćemo sprovoditi u nastavku projekta " Osmeh za stare". Očekujemo da će nadležne institucije naš rad prepoznati kao dobar način socijalne brige i zbrinjavanja naših starih, nemoćnih i socijalno ugroženih sugrađana – istakla je Mihaljević.