Lenđer promoter LAP politike za mlade Grada Zrenjanina

Zrenjaninski plivački as Ivan Lenđer promovisaće Lokalni akcioni plan (LAP) politike za mlade Grada Zrenjanina, a javna rasprava o nacrtu ovog dokumenta biće održana na Dan Evrope, 9. maja, u Atrijumu Pozorišnog kluba Zeleno zvono, u 12 časova – saopšteno je juče u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Pedstavljanju promotera i aktivnosti za promociju i sprovođenje javne rasprave LAP politike za mlade prisustvovali su Goran Kaurić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Goran Đorđević, član Gradskog veća, zadužen za resor mladih, Ivan Lenđer, promoter  LAP –a, Srđan Đorđević, glavni koordinator radne grupe za promociju LAP-a i Ana Vujinov, koordinator radne grupe za promociju LAP-a. 
 
 
 
Srđan Đorđević rekao je da će javnoj raspravi o tekstu LAP-a prethoditi više akcija u sklopu kampanje nazvane "Oboji grad svojom bojom". Od 20. aprila do 9. maja trajaće akcija "Baci đubre gde mu je mesto!", od 15. aprila do 9. maja mališani iz predškolske ustanove "boje grad svojom bojom", 29. aprila je na redu akcija "navuci se na zdravlje, svuci se na ljubav", 3. maja "biciklom u istoriju", pozorišna predstava na dar mladima "teateranje" je 28. aprila, 10. maja  se održava turnir u košarci i fudbalu "face the ball", "šah u boji" se održava 25. aprila, izložba fotografija Aleksandra Simića otvara se 7. maja, dok je "minglovanje sredom – face 2 face bez booka" u terminima 15, 22. i 29. aprila.  
 
Nacrt Lokalnog akcionog plana (LAP) politike za mlade Grada Zrenjanina (može se pročitati na internet-prezentaciji Kulturnog centra Zrenjanina www.kczr.org) počinje razmišljanjem učenice OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", koja kaže "Mladi bi trebalo da budu deo nacionalne manjine koja se nije predala pesimizmu, propadanju… Tome može da pomogne bavljenje sportom,druženje i slušanje normalne muzike..." Ovo razmišljanje juče je često citirano od strane učesnika sastanka.  
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić podsetio je na do sada učinjene korake koje je lokalna samouprava preduzela na poboljšanju života mladih i njihovom uvođenju u društvene tokove, počev od uspostavljanja resora za mlade u Gradskom veću, preko formiranja Saveta za mlade i otvaranja Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina.  
- Zrenjanin je tako, postupno, došao i do faze usvajanja Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Zrenjanina, čime i u ovoj oblasti čini pionirske korake u Republici Srbiji – istakao je Kaurić. 
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pozdravio je aktivizam mladih u našem gradu i istakao da nije tačno ustaljeno mišljenje da su, na primer, Beograd i Novi Sad najlepša moguća mesta za život.
- U lokalnoj samoupravi mnogo češće susrećemo se sa razmišljanjima, i to upućenim od stranih investitora i posetilaca našeg grada, da su, u evropskim razmerama, idealna mesta za život upravo gradovi veličine od 50 do 150 hiljada stanovnika. Zrenjanin će biti još lepše mesto za život ako mladi u njemu budu zadovoljni, ako škole budu dobre, ako ne bude maloletničke ili druge delikvencije – rekao je Marton.
 
Ivan Lenđer rekao je da je sa zadovoljstvom prihvatio molbu da bude promoter akcije, a njega su tokom jučerašnjeg sastanka predstavljali kao primer koji treba da slede svi mladi ljudi – vrhunskog sportiste i dobrog učenika.    
 
Ana Vujinov, koordinator radne grupe za promociju LAP-a, rekla je da se društvo poput našeg može razvijati samo uz mladost svesnu onoga što se dešava oko nje i svesnu ideje da može da učestvuje u procesu donošenja odluka.
- Da ovaj dokument ne bi ostao samo "mrtvo slovo na papiru", mi smo odlučili da uključimo mlade u njegovo sprovođenje. Našu akciju podržalo je više relevantnih gradskih institucija, i ideja je da se sve "pore društva" uključe u ovu priču. Jer, ako mladi iz osnovne škole znaju da bi mladi trebalo da budu deo "nacionalne manjine koja se nije predala pesimizmu, propadanju, i da tome može da pomogne bavljenje sportom,druženje i slušanje normalne muzike", ko smo mi da im kažemo da to njima nije potrebno, a pritom možemo to da im pružimo? – zapitala se na kraju Ana Vujinov i pozvala sve mlade i sve institucije koje mogu tome doprineti da se aktivno uključe u realizaciju Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Zrenjanina.