"Čist grad – zdrav grad"

U Gradskoj kući danas je promovisana ekološka akcija "Čist grad – zdrav grad", pokrenuta od strane zaposlenih u Gradskoj upravi - Marka Stanimirovića i Miša Živanova, koji su se, kao koordinatori akcije, danas obratili novinarima. Konferenciji za novinare prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i rukovodilac Službe za poslove obezbeđenja i pomoćno-tehničke poslove Dušan Kuridža.  
 
 
 
Ideja akcije jeste, kako je istakao Stanimirović, da zaposleni u kancelarijama Gradske uprave i republičkih organa, smeštenih u Gradskoj kući, svakodnevno vrše odlaganje nepotrebne hartije, koja čini najviše sekundarnog otpada u zgradi, čak 90%. 
- Korpe sa tako odloženom hartijom biće skladištene u posebnoj prostoriji i odnositi kada se prikupi veća količina. Kontaktirali smo predstavnike preduzeća koja se bave otkupom i reciklažom hartije i oni će, uz organizovan prevoz i radnu snagu, dolaziti po našem pozivu. Finansijska sredstva koja će biti prikupljena na taj način, biće uplaćivana na račun Grada Zrenjanina, i namenski korišćena, pre svega, za rešavanje gorućih socijalnih problema stanovnika grada. U zavisnosti od obima tih sredstava, nadamo se da će biti prilike i za određeno finansiranje mladih, darovitih ljudi, učenika, studenata, sportista – rekao je Stanimirović i dodao da je u planu proširenje projekta i na javna preduzeća i ustanove, čiji je osnivač Grad Zrenjanin, i u kojima bi se, takođe, na sličan način prikupljala stara hartija. 
 
- Finansijska dobit jeste značajan segment ovog projekta, ali ne i primarni. Primarni cilj je da razvijemo svest, pre svega kod zaposlenih u ovoj kući, koliko je važno očuvati zdravu životnu sredinu i koliki problem postoji sa održivim razvojem, koji je u velikoj meri narušen – istakao je Marko Stanimirović.  
 
 
 
U ime Skupštine grada i Gradske uprave, koji su podržali akciju i projekta, obratio se predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. On je rekao da će u narednom periodu, u zavisnosti od priliva, biti doneta odluka o načinu utroška finansijskih sredstava, a da je sada bitno da je ova priča zaživela i da se ideja dvojice kreativnih ljudi sprovodi u delo.
- Ovo je, ujedno, signal svima koji imaju pozitivnu energiju, da je usmere u pravcu osnaženja i daljeg ozdravljenja Grada Zrenjanina. Cilj nam je da Zrenjanin bude lepo mesto za život mladih, mesto za život u kom neće biti mnogo socijalno ugroženih. Potrebna su nam nova radna mesta, ali i Banatski univerzitet, kako bi ovaj cilj što pre ostvarili – istakao je Marton. 
 
Akciju "Čist grad – zdrav grad" Mišo Živanov okarakterisao je kao deo šireg i značajnijeg projekta nazvanog "Zdravi gradovi Vojvodine". 
- Poučeni iskustvima iz regiona, gde se ovakvi projekti sprovode već duži niz godina, uključujemo se u akciju poboljšanja životnog standarda građana. Projekat će biti razvijan u skladu sa smernicama EU i Svetske zdravstvene organizacije i ticaće se povezivanja gradova po interesnim ciljevima i sferama. Benefiti projekta jesu poboljšanje uslova života u samim gradovima, stvaranje zdrave socijalne sredine, regionalno povezivanje i stvaranje pozititvnog imidža gradova. Značajno je i to što za ovakve akcije, koju započinjemo u Zrenjaninu, nisu potrebna nikakva ulaganja, niti finansijska sredstva, već samo dobra volja pojedinaca i promena načina razmišljanja – zaključio je Živanov.