Zaštitnik građana u novim prostorijama

Zrenjanin je među prvim gradovima u Srbiji dobio instituciju Ombudsmana – Zaštitnika građana. Nakon šest godina od usvajanja Odluke o ombudsmanu od strane Skupštine opštine Zrenjanin, Zaštitnik građana dobio je i dva zamenika, a uslovi za njegov rad poboljšani su nakon nedavnog preseljenja u nove prostorije. S ciljem upoznavanja s uslovima rada i aktivnostima koje trenutno realizuje, Zaštitnika građana Grada Zrenjanina Vladimira Arsića i njegove zamenike Trajana Pankarićana, zaduženog za zaštitu prava nacionalnih manjina, i Draganu Radlovački – Grozdanov, zaduženu za zaštitu prava deteta i ravnopravnost polova, posetio je predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton. 
 
 
On je ovom prilikom ocenio da kancelarija Zaštitnika građana dobro funkcioniše, ali da bi sada, kada je delokrug njenog rada proširen, trebalo da bude još aktivnija. 
- Prisutna je potreba za postojanjem ove kancelarije, što pokazuju i godišnji izveštaji o njenom radu koji se prezentuju odbornicima Skupštine grada. Izlazeći u susret potrebama kancelarije, lokalna samouprava Grada Zrenjanina obezbedila je proširenje prostora i njegovo tehničko opremanje, i ne sumnjam da će već naredni izveštaj o radu Zaštitnika građana pokazati koliko su ova ulaganja bila opravdana. Mislim da će tokom ove godine kancelarija zaista fukcionisati u skladu s interesima i zahtevima građanki i građana Zrenjanina – rekao je Aleksandar Marton. 
 
Zaštitnik građana Grada Zrenjanina Vladimir Arsić podsetio je da je njegova uloga da brine o zaštiti i unapređenju ljudskih prava građanki i građana Zrenjanina i štiti njihove interese pred organima uprave, organizacijama i institucijama čiji je osnivač Grad Zrenjanin. On je dodao da građani dolaze u kancelariju od samog početka njenog rada, te da, u proseku, taj broj na godišnjem nivou između 350 i 400. 
- Građanke i građani obraćaju nam se iz različitih razloga. Nisu svi ti problemi u nadležnosti Zaštitnika građana, a najčešći razlozi obraćanja tiču se svakodnevnih problema s kojima se ljudi sreću u sadašnjem vremenu "tranzicije" – zapošljavanja, ostvarivanja prava na penziju, obezbeđivanja stambenog prostora i slično. Mogućnosti Zaštitnika građana propisane su zakonom i gradskom Odlukom o ombudsmanu. Ombudsman ne donosi obavezujuće odluke koje se izvršavaju, one se više izvršavaju po sili autoriteta koji on ima, po tome kako uspemo neke stvari da sagledamo i kakve predloge za rešenje konkretnih problema ponudimo organima uprave i drugima čiji rad kontrolišemo – pojasnio je Arsić samu funkciju Zaštitnika građana.