Otvorena Sigurna kuća u Zrenjaninu

U sredu 22.07.2009.godine u Zrenjaninu , gradonačelnik dr Mileta Mihajlov, predsednik IV APV dr Bojan Pajtić I predsednik Upravnog odbora B92 Fonda Vedran Matić, otvorili su Sigurnu kuću u Zrenjaninu.  Gradonačelnik Zrenjanina je istakao da je veoma zadovoljan što se jedan ovakav projekat priveo kraju i istakao nesebičnu pomoć Fonda B92 i pokrajinskom IV Vojvodine. Zrenjaninska Sigurna kuća prostire se na oko 300 kvadrata i ima tri nivoa.U okviru nje se nalazi sedam spavaćih soba, dnevni boravak, radne prostorije, kuhinja, trpezartija, decije sobe.
Sigurna kuća, koja se nalazi na tajnoj lokaciji, moći će da zbrine do 25 žena i dece, a opremljena je prema najmodernijim evropskim standardima. Osim što pružaju sigurnost svojim korisnicima, sigurne kuće su značajne i zbog podizanja svesti o potrebi suzbijanja porodičnog nasilja.
Kućom će upravljati zrenjaninski Centar za socijalni rad, a u njoj će privremeni smeštaj naći žrtve nasilja sa teritorije srednjeg Banata.

 


“Po statističkim podacima, svaka treća žena i svako šesto dete u ovoj zemlji je zlostavljano u porodici i to je podatak koji nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Zbog toga smo pre dve godine dogovorili sa gospodinom Matićem, sa Fondom B92 da izgradimo mrežu sigurnih kuća u celoj pokrajini, da omogućimo svakoj ženi i svakom detetu da bude zaštićeno od nasilnika”, rekao je  predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Bojan Pajtić.
Zemljište za izgradnju sigurne kuće obezbedio je  grad Zrenjanin, a izgradnju kuće, čija je vrednost oko 150.000 evra pomogli su Izvršno veće Vojvodine, kao i “Alas Holding”, “Simpo”, “Gorenje”, “Balkan sikjuriti sistem”, “Koka-kola” HBC i Erste banka. “Sigurne kuće jesu veoma važne - i kao kuće, i kao skloništa, igraju zaista nezamenjivu ulogu – ali one pomažu da mediji mnogo, mnogo više nego pre nego što je izgrađena prva, govore o problemu nasilja u porodici. Pošto se to nameće kao ozbiljna tema, to je i određen pritisak na one koji bi mogli da se rešavaju ti problemi na najrazličitije načine jer nije jednostavan sam problem”, kaže predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić.

 


Na svečanosti u Zrenjaninu dodeljene su godišnje nagrade u oblasti ravnopravnosti polova. Priznanje koje dodeljuje Izvršno veće Vojvodine dobile su Gordana Stojaković iz Novog Sada, u kategoriji pojedinca, za aktivistički rad na afirmaciji žena. U kategoriji organizacija nagrađeno je Udruženje građana Vojvođanka - Regionalna ženska inicijativa iz Novog Sada, koje je ujedno i najaktivnija ženska organizacija u Pokrajini i promoviše ljudska i građanska prava različitih grupa.