Zrenjaninci juče pešačili i vozili bicikle

Juče je, nizom manifestacija, i u Zrenjaninu obeležen "Međunarodni dan bez automobila". Za saobraćaj motornih vozila je, u prepodnevnim časovima, u potpunosti bio zatvoren Trg slobode, kao i Ulica kralja Petra Prvog, a na samom trgu i na početku Ulice kralja Aleksandra Karađorđevića organizovan je prigodan program, od strane poslovnog udruženja "Zona unapređenog poslovanja - BID" i Grada Zrenjanina. Učešće u programu uzeli su najmlađi Zrenjaninci – iz Predškolske ustanove "Zrenjanin", deca iz glumačkog studija Miloja Buce Ivanovića i Centra za kreativno odrastanje CEKOM, koji su predstavili i ekološki projekat "Hajde da volimo svoj grad". Mladi Zrenjanina vozili su bicikle od Bagljaša do centra grada, a predvodio ih je bračni par Papić, Jelena i Radomir, koji svake godine biciklima obilaze različite evropske destinacije. Njih su okupili Kancelarija za mlade i Savet za mlade Grada Zrenjanina. Na Trgu slobode organizovan je  "Bazar zdravlja", predstavljeno je motorno vozilo na alternativne izvore energije "Tojota", a auto-moto društvo "Petar Drapšin" promovisalo je vožnju biciklom i saobraćajnu edukaciju. 
 
      
 
Zrenjanin je, povodom obeležavanja "Međunarodnog dana bez automobila", juče posetio i pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr Slobodan Puzović, sa saradnicama, Tamarom Orlović i Ljiljanom Bajević. On je održao radni sastanak s gradonačelnikom Zrenjanina dr Miletom Mihajlovim,  predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Martonom i njegovim zamenikom, Predragom Jeremićem, šefom Odseka za zaštitu životne sredine i zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda pri Gradskoj upravi Biljanom Tašin i članom Saveta za razvoj grada iz oblasti ekologije Dejanom Jovanovim. Pokrajinski sekretar potom je obišao lokacije u centru grada na kojima se odvijao program manifestacije. On je ovom prilikom istakao da sekretarijat, na čijem je čelu, ima dobru saradnju s Gradom Zrenjaninom i da ovde realizuje više projekata koji za cilj imaju očuvanje i unapređenje životne sredine.
 - Mi smo danas predali predstavnicima gradskih vlasti rezultate monitoringa vazduha na godišnjem nivou, koje smo dobili nakon postavljanja najsavremenije merne stanice na Bulevaru oslobođenja. Takođe, pomažemo i u podizanju zaštitnog zelenog pojasa oko grada i u samom gradu, kao i u upravljanju otpadom. Danas smo razgovarali i o procesu izgradnje nove regionalne deponije, jer je sadašnja gradska deponija neuslovna. U svrhu sanacije postojeće deponije, odnosno izrade odgovarajuće studije, sekretarijat je prošle godine obezbedio dva miliona dinara – rekao je dr Slobodan Puzović.
 
      
 
- I u planovima za uređenje centra grada, ceo Trg slobode predviđen je da bude pešačka zona. Danas smo ga zatvorili za saobraćaj na kratko, ali se nadam da će u skoroj budućnosti ovo sve biti pešačka zona, ne zato što se radi o centru grada, već, jednostavno, zato što je pešačenje zdravo. Takođe, u našoj zemlji ne postoji dovoljno raširena svest i kad je vožnja biciklima u pitanju. Zrenjanin je malo manje zagađen od nekih drugih gradova i sredina u Srbiji, što je dobro, ali da bi stanje bilo još bolje, potrebno je i više pešačiti i voziti bicikle – rekao je Aleksandar Marton, koji se i lično uključio u obeležavanje "Međunarodnog dana bez automobila" i na posao juče stigao pešice. 
 
 
 
 
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov rekao je da je "Međunarodni dan bez automobila" iskorišćen za razgovore o ekologiji, zdravom životu i unapređenju životne sredine.
- Očekujemo završetak projekta regionalne deponije u Zrenjaninu, projekta ozelenjavanja grada i pošumljavanja okoline. Videli smo rezultate merenja zagađenja vazduha, koje smo danas dobili, i mogu da kažem da su pojedine vrednosti prekoračene samo u pojedinim trenucima, u "špicevima" tokom odlaska i povratka s posla, dok su u ostalom vremenskom periodu rezultati sasvim zadovoljavajući – istakao je čelnik Grada Zrenjanina.