Pet zrenjaninskih izdavačkih kuća u "Moru knjiga"

Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", Art-projekt - časopis za književnost i umetnost "Natron", "Agora", "Sezam book" i Knjižara "Petrovgrad" predstavili su svoja najnovija izdanja na 54. međunarodnom sajmu knjiga, koji se u Beogradu održava od 26. novembra do 1. decembra. Oni su, kao izdavačke kuće i knjižare iz našeg grada, zastupljeni uz više od 800 izlagača iz zemlje i inostranstva, uz Grčku kao počasnog gosta, a prema navodima organizatora, 54. izdanje najveće manifestacije te vrste u regionu biće održano prema novoj koncepciji, koja podrazumeva pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor.
 
      
 
Štand Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" juče su posetili i potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Dušan Jakovljev, kao i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić. Biblioteka je na sajmu predstavila nekoliko svojih aktuelnih izdanja: "Šuma blista" Milene Marković, "Varoške vinjete" Miodraga Grubačkog, "Percepcija" Sunčice Zdravković, "Aveti iz jednog malog grada" Ivana Ivanjija, "Eto tako" Branka Stevanovića, "Užici hermeneutike" Saše Ćirića i "Zrenjaninske priče" Zlatka Jelisavca. 
 
     
 
Pod sloganom "More knjiga", savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača, koncipirani su po izložbenim celinama, u tri izložbene hale, na ukupnoj površini od 31.055 bruto kvadratnih metara. 
 
Tema ovogodišnjeg Sajma knjiga - "More knjiga" ukazuje da je svaka napisana knjiga kap vode u moru i ostrvce u arhipelagu, pozivajući čitaoce da se u vreme finansijske oseke, prepuste plimi knjiga... I ove godine posetiocima su ponuđeni brojni sureti sa piscima i stvaraocima, razgovori o kulturnim bliskostima i razlikama dve zemlje (Grčke i Srbije) i dva podneblja (Balkan i Mediteran), kao i susreti sa stvaraocima dva prepletena medija (književnosti i stripa).
 
      
 
Sajam je svečano otvorio književnik Dragan Velikić, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, koji je već dve decenije u samom vrhu srpske proze. U ime zemlje počasnog gosta, učesnike i goste na otvaranju Sajma je pozdravio Tanasis Valtinos, akademik, književnik, scenarista i prevodilac.
 
Posetioci 54. Sajma knjiga imaju priliku da vide i izložbu "Todor Manojlović - građanin sveta", koja je organizovana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu povodom 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti jednog od najkompleksnijih stvaralaca u srpskoj kulturi prve polovine 20. veka.
 
Izložba obuhvata raznovrstan dokumentovani materijal u kojem dominiraju fotografije, rukopisi, isečci iz novina, pisma i ostali dokumenti koji ilustruju život i delo Manojlovića (1883–1968). Postavku čine 52 plakata različitih formata na kojima su štampana dokumenta. Deo postavke predstavlja kolekcija izabranih dela Manojlovića i drugih publikacija u vezi sa njegovim radom.
 
Sajam je  otvoren za posetioce od 10 do 20 časova. Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, dok grupne ulaznice koštaju 150 dinara.
 
Sve informacije o sajmu: www.beogradskisajamknjiga.com