Zrenjanin obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije

Stalna konferencija gradova i opština Srbije, u saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, od 12. do 18. oktobra obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije.
 
Obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije je zajednička inicijativa Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i parlamentarne grupe pri Evropskom parlamentu - ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe). To je godišnji evropski događaj na nacionalnom i lokalnom nivou, organizovan od strane lokalnih vlasti, istovremeno u svim zemljama članicama. Ove aktivnosti sprovode se u cilju promocije rada lokalnih izabranih predstavnika i vlasti s jedne strane, i unapređenja znanja građana o lokalnim vlastima i ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou, s druge strane. 
 
Ove godine u obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije uključilo se deset gradova i opština Srbije: Kraljevo, Kruševac, Vlasotince, Ćuprija, Kovin, Bačka Palanka, Žabalj, Zrenjanin, beogradska opština Zemun i opština Crveni Krst iz Niša. 
 
U ovim gradovima i opštinama biće organizovane serije događaja koji promovišu aktivno učešće građana u procesima odlučivanja u zajednici, a najveći broj njih je usmeren ka mladima.
 
     
 
Prvi ovakav događaj u našem gradu organizovan je juče u Zrenjaninskoj gimnaziji. Otvorenoj sednici Đačkog parlamenta prisustvovalo je i 19 učenika i dva profesora nemačke gimnazije "St. Michael" iz mesta Švebiš Hale, u pokrajini Baden-Virtemberg, koji su proteklih dana bili gosti naše gimnazije, kao i delegacija Grada Zrenjanina u kojoj su bili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, član Gradskog veća Tibor Vaš i odbornik u Skupštini grada Dijana Pešić. Pozdravljajući prisutne, posebno goste iz Nemačke, predsednik Skupštine grada istakao je da će razmena iskustva i druženje vršnjaka iz dve države biti posebno korisni za naše učenike, kao jedan od načina da prihvatimo nemački red i disciplinu.
 - Ovo je jedna od retkih škola, ne samo u našem gradu, koja na ovakav način povezuje učenike iz dve države. To može biti i poziv drugim školama, da organizuju nešto slično, jer ovakvi susreti predstavljaju najbolje mostove saradnje između dva naroda – istakao je Marton.
 
      
 
Govoreći o obeležavanju Evropske nedelje lokalne demokratije, on je rekao da se osnove demokratije uče i o njima prva saznanja stiču u školskom uzrastu, pa je stoga logičan izbor bio da ova akcija započne upravo u Zrenjaninskoj gimnaziji.