Konstituisan Odbor za saradnju s mesnim zajednicama

Juče je održana konstitutivna sednica Odbora za saradnju s mesnim zajednicama – radnog tela Skupštine grada Zrenjanina, obrazovanog na sednici Skupštine grada održanoj  10. decembra ove godine.
 
Da podsetimo, Skupština je tada, većinom glasova, uz jedan uzdržan, a na predlog odbornice opozicije Zorice Stefanović, donela rešenje o obrazovanju Odbora za saradnju sa mesnim zajednicama. U sastav Odbora uvršteno je devet odbornika, iz svih odborničkih grupa, a njegov zadatak biće da razmatra pitanja od značaja za rad mesnih zajednica, a prvenstveno pitanja finansiranja, organizacije i unapređenja komunalne, socijalne i zdravstvene delatnosti, kao i druga pitanja od značaja za rad i uspešno funkcionisanje mesnih zajednica i da sarađuje s gradonačelnikom Zrenjanina i Gradskim većem u navedenoj oblasti.
 
 
Konstitutivnu sednicu Odbora otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, koji je rekao da ovo radno telo može značajno doprineti u uspostavljanju čvršće saradnje između Skupštine grada i mesnih zajednica i rešavati neke od problema koji su prisutni u radu mesnih zajednica. Sednici je prisustvovao i zamenik predsednika Skupštine grada Predrag Jeremić.
 
Na sednici su članovi Odbora za predsednika izabrali Bosiljku Božić, odbornicu Demokratske stranke i predsednika Saveta MZ "Veljko Vlahović". Ona je istakla potrebu za postojanjem jednog ovakvog tela, s obzirom da su mesne zajednice šarolike i s različitim potrebama i problemima. Božićeva je najavila saradnju Odbora s Asocijacijom mesnih zajednica, članom Gradskog veća s resorom za razvoj mesnih zajednica, ali i neposredne aktivnosti na terenu i obilaske svih mesnih zajednica, koji bi trebalo da uslede od februara naredne godine.
 
Članovi Odbora govorili su o potrebi što bržeg i boljeg upoznavanja s tekućim aktivnostima, problemima i finansijskom situacijom u mesnim zajednicama, posebno seoskim, a po oceni Čedomira Janjića, suština rada Odbora trebalo bi da bude iznalaženje mehanizama za pomoć mesnim zajednicama, bilo da se radi o finansijskoj pomoći ili pomoći pri izradi odgovarajućih razvojnih projekata i konkurisanju za dobijanje sredstava od viših nivoa vlasti.