Zamenik ambasadora Austrije obeležio u Zrenjaninu ukidanje viza

U subotu, 19. decembra, stupila je na snagu odluka Evropske unije o ukidanju viznog režima za državljane Srbije. Nakon skoro dve decenije, građani Srbije dobili su priliku da slobodno putuju u zemlje u okruženju i u sve članice EU, pod uslovom da poseduju nove, biometrijske pasoše. Povodom ovog događaja, Grad Zrenjanin u subotu je posetio zamenik ambasadora Republike Austrije u Beogradu Volfgang Vagner. Posetu zamenika ambasadora Austrije organizovao je Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Zrenjanin, a gospodina Vagnera primio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Prijemu su prisustvovali i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji – lokalnog veća Zrenjanin Nikola Šlajh, kao i članovi Gradskog veća Tibor Vaš i Vojislav Matić. 
 
 
      
 
Zameniku austrijskog ambasadora prezentovane su mogućnosti investiranja u Zrenjanin, ali je izražena i želja za saradnjom u oblastima kulture i sporta. Predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da je oslobađanje od viznog režima značajan događaj za Srbiju, ali da ne bi trebalo da bude mesta euforiji.
- Mi i dalje živimo u državi koja nije bogata i mora još puno da se razvija, i naravno da nam u tome može pomoći jedna od najbogatijih evropskih zemalja, Austrija. Tokom naredne godine očekuje nas puno rada na tom planu. Evropska unija nije nešto što je med i mleko, već prihvatanje brojnih standarda i propisa i prilagođavanje tom sistemu, i u tom smeru moraju se kretati i grad Zrenjanin i pokrajina Vojvodina i država Srbija – rekao je Aleksandar Marton. 
 
Zamenik ambasadora Austrije pozdravio je odluku Evropske unije o ukidanju viza i dodao da je, osim obeležavanja ovog događaja, njegova prva poseta Zrenjaninu imala i radni karakter.  
- Za Austriju je region Vojvodine interesantan za saradnju, pa u tom svetlu vidimo i mogućnost saradnje sa Zrenjaninom, kao centrom oblasti i jednim od većih vojvođanskih i srbijanskih gradova – istakao je Volfgang Vagner.  
 
 
      
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, zamenik ambasadora Austrije Volfgang Vagner posetio je Narodno pozorište "Toša Jovanović" i Narodni muzej. Prijatno iznenađen tradicijom ovih ustanova, ambijentom najstarije pozorišne sale u Srbiji i bogatom muzejskom postavkom, gospodin Vagner rekao je da je, pre dolaska, imao pogrešno mišljenje o gradu.
- Grad sa ovakvom kulturnom tradicijom nikako ne može biti provincija. Nakon današnje posete Zrenjaninu, čini mi se da bi i u Beogradu mogli ponešto naučiti i korisno prihvatiti iz ove sredine – istakao je Volfgang Vagner po završetku posete našem gradu.