Izvoz iz srednjeg Banata u prošloj godini 200 miliona evra

Regionalna privredna komora Zrenjanin izašla je u javnost s informacijom o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srednjebanatskog upravnog okruga za period januar-novembar 2009. godine. Prema ovoj informaciji, za prvih jedanaest meseci protekle godine ukupna spoljnotrgovinska robna razmena preduzeća srednjebanatskog regiona iznosi 354.973.892 EUR, što u odnosu na ostvareni nivo robne razmene u istom periodu prethodne godine čini povećanje od 76%. Ovaj nivo ostvarenog spoljnotrgovinskog prometa u periodu od deset meseci 2009. godine veći je za 60% od ukupno ostvarenog prometa za celu 2008. godinu. 
 
Na kraju jedanaestog meseca prošle godine spoljnotrgovinski promet je preko tridesetsedam  puta veći od ostvarenog u januaru 2009. godine. Zamajac ovako izraženom rastu prometa iz meseca u mesec daju proizvodi realizovani u aktiviranim "greenfield" investicijama, "Draxlmaieru" i "Modital manufakturingu" (bivša "Pompea") i to: setovi elektro provodnika za motorna vozila i  hula-hop i samodržeće čarape od sintetičkih vlakana, koji u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu učestvuju sa skoro 44 %. Takođe, visok nivo prometa ostvaren je realizacijom jestivog i sirovog suncokretovog ulja i brodova. Očigledno da je neelastičnost tražnje za ovim robama veoma izražena i ne zavisi u značajnijoj meri od uticaja globalne svetske finansijske krize.
 
Privreda srednjebanatskog regiona izvezla je na strana tržišta proizvode u vrednosti 199.409.843 EUR, dok je ostvaren uvoz za ovih jedanaest meseci u iznosu od 155.528.049 EUR. I u ovoj kategoriji beleži se znatan rast u odnosu na isti period prethodne godine, i to za 87,5%, dok je rast uvoza znatno umereniji i dostiže nivo od 63,2%. Brži rast izvoza od uvoza ima direktno za posledicu izraženiji rast suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni, tako da je za posmatrani period ostvaren iznos od 43.881.794 EUR, što je skoro četiri puta više nego u istom periodu prethodne godine, kada ja ostvareni suficit iznosio 11.065.044 EUR.               
 
Najveći izvoznici u periodu januar-oktobar 2009.godine su: DAD  Draxlmaier automotive, doo Modital manufacturing, Dijamant, Begej brodogradilište, FAM Sečanj, Radijator, Fulgar East doo, Kolpa, Shipyard Bomex 4m doo... Posmatrano po državama najveći izvoz ostvaren je u: Nemačku, Italiju, Sloveniju, Holandiju, Republiku Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku.
 
I u ovom vremenskom intervalu i dalje dominantnu ulogu u spoljnotrgovinskoj razmeni imaju setovi provodnika za motorna vozila i tekstilna roba proizvedena od sintetičkih vlakana  sa skoro 44% od ukupno realizovanog prometa, zatim jestivo i sirovo suncokretovo ulje i  brodovi, dok ostale robe slede trend učešća i rasta iz prethodnih meseci.
 
Posmatrano po opštinama najveći obim spoljnotrgovinske robne razmene za period januar-novembar 2009.godine ostvaren je u Zrenjaninu u iznosu od preko 319,5 miliona eura, ili 90% od ukupno realizovanog prometa Regiona.