Jelena Vasiljev - još jedna uspešna ličnost iz našeg grada u svetu


Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i zamenik predsednika Predrag Jeremić danas su priredili prijem za našu nekadašnju sugrađanku, mr Jelenu Vasiljev, akademskog vajara i trenutno jednu od vodećih umetnica mlađe generacije u Italiji. 
 
Mr Jelena Vasiljev rođena je 1976. godine u Zrenjaninu, gde je završila Gimnaziju. Studirala je antičku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, da bi se 1999. godine preselila u Milano, u kom i danas živi i radi. U ovom gradu stekla je diplomu akademskog vajara, na čuvenoj Akademiji umetnosti Brera, gde je i magistrirala 2008. godine.
 
 
Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u najvećim italijanskim gradovima i širom sveta i trenutno je slobodna umetnica, kojoj su dosadašnji uspesi i karijera omogućili da bira gde će živeti, za koga će raditi i gde će predstavljati svoja umetnička dela. Kraći boravak u rodnom gradu bio je prilika da predstavnici lokalne samouprave ukažu priznanje ovoj uspešnoj Zrenjaninki i saznaju nešto o njenom dosadašnjem radu, uspesima i planovima. 
- Svoj rodni grad volim, poštujem i rado mu se vraćam, kad god sam u prilici. Gde god se nalazili i radili, uvek vas prati ta odrednica, ime mesta u kom ste rođeni. Samim tim, u prilici ste i da promovišete to mesto i o njemu govorite, jer ljudi žele da znaju odakle ste potekli. Ponosna sam i na vojvođanski akcenat koji nosim - rekla je Jelena Vasiljev i dodala da je njen umetnički put išao konstantnom uzlaznom linijom, između ostalog, i zbog toga što je uvek verovala u to što radi i želela da napreduje, a već prvi uspesi su doprineli da njena karijera, u jednom trenutku, postane "reka koja teče sama od sebe". Prvi rad koji joj je doneo značajnije priznanje na internacionalnoj sceni bio je multimedijalni projekat rađen punih pet godina, inspirisan pesmom Matije Bećkovića "Bodež". 
 
      
 
- Umetnost je, u suštini, jedini znak koji ostaje iza nekog naroda i nekog vremenskog perioda. Baviti se kulturom nije lako ni u jednoj državi, ali je Italija specifična, jer je ona,  ustvari, država umetnosti, sedište evropske kulture i civilizacije, i ta "težina" istorije prisutna je i u savremenom stvaralaštvu. U Italiji, i uopšte, u zapadnoj Evropi, razvijeno je tržište umetnosti, koje funkcioniše sa svih aspekata, pa uspešni umetnici mogu u njemu lako pronaći svoje mesto - istakla je Jelena Vasiljev.
 
Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Predrag Jeremić rekao je da nije dobro kada grad izgubi kontakt sa svojim nekadašnjim žiteljima, koji, potom, postignu uspehe u inostranstvu, o čemu se saznaje, uglavnom, iz medija. On je istakao da bi trebalo da radimo na tome da održanje veze i kontakta s takvim ljudima postane deo šire priče o gradskom identitetu i da je to najmanje što se na tom planu mora uraditi.
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina još jednom je istakao potrebu za izradom svojevrsnog "registra" uspešnih Zrenjaninaca koji žive i rade van zemlje, a u mogućnosti su da, kroz sopstvenu promociju, doprinesu i promovisanju sredine iz koje potiču.
- Nakon nedavnog prijema za operskog pevača Belu Mavraka, nastavljamo s realizacijom ideje da pozivamo ljude koji se uspešno bave nekim poslom u inostranstvu, a potiču iz Zrenjanina. Još jednom smo u prilici da pokažemo javnosti da nismo obična i mala sredina, već grad koji može da iznedri pojedince priznate i u svetskim razmerama. Uspostavljanjem kontakta sa uspešnim Zrenjanincima koji žive van granica naše zemlje, želimo da doprinesemo i razvoju ove sredine, i da, uz njihovu pomoć, pokušamo da "otvorimo" i neka, za nas sada zatvorena vrata - istakao je Aleksandar Marton.