KUD "GIK Banat Pionir" – uslovi rada neprimereni rezultatima

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i član Gradskog veća zadužen za sport Vojislav Matić juče su obišli prostorije u kojima vežbaju članovi kulturno-umetničkog društva "GIK Banat Pionir", a koje se nalaze u sklopu teretane kluba "Stefani", na Trgu republike. Ovo društvo, osnovano 1976. godine (folklorna sekcija tri godine ranije) okuplja danas oko 170 članova, svrstanih u šest grupa, od pionira do veterana, a kako kaže predsednik društva, Radovan Rača Moldovan, sve što je do sada postignuto realizovano je sopstvenim snagama. On se zahvalio Savezu amaterskih kulturno-umetničkih društava Grada Zrenjanina na pomoći i obezbeđivanju prostora za vežbanje, ali smatra da su uslovi u kojima KUD "GIK Banat Pionir" radi neprimereni postignutim rezultatima.
 
 
 
- Mi smo naš grad u zemlju predstavljali po celoj Evropi i mnogim državama van nje, i to na najbolji mogući način, kako na sceni tako i van nje. Prošle godine nastupali smo na svetskom festivalu folklora u Venecueli, a već pet godina smo i članovi međunarodne svetske organizacije foklora, sa sertifikatom koji nam omogućava da nastupamo na bilo kom svetskom festivalu pod okriljem ove organizacije. Dostigli smo, dakle, zavidan nivo u širim razmerama, ali, nažalost, kada neko nama dolazi u goste, ne možemo da se pohvalimo niti mogućnošću smeštaja, a ni uslovima u kojima radimo. Tada, obično, naši članovi primaju članove gostujućih ansambala po kućama - kaže Moldovan i dodaje da bi postojeći prostor za probe trebalo preurediti, adaptirati i eventualno dograditi, čime bi se stekli uslovi i za odgovarajući smeštaj fundusa, narodnih nošnji i opreme, koja u sadašnjim uslovima propada.
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je da KUD "GIK Banat Pionir" veoma uspešno predstavlja svoj grad i našu zemlju i da, svakako, zaslužuje pomoć.
- Dobro je što ima pojedinaca u gradu, poput ljudi koji vode klub "Stefani", koji su spremni da pomognu ovom kulturno-umetničkom društvu. Smatram, ipak, da nivo i kvalitet KUD-a prevazilaze lokalne okvire i da je to problem i pokrajine i države, jer ono što je kvalitetno treba da bude podržano i sa tih viših nivoa vlasti. Lokalna samouprava pokušaće, takođe, da iznađe mogućnosti za pomoć, jer je zaista sramotno videti uslove u kojima se čuva oprema i organizuje rad društva - istakao je Marton. 
 
Član Gradskog veća Grada Zrenjanina za resor sporta Vojislav Matić istakao je da je u ovom slučaju, uprkos prisutnim problemima, uspostavljena dobra saradnja između sporta i kulture, s obzirom da isti prostor već dugi niz godina zajednički koriste i članovi KUD "GIK Banat Pionir" i korisnici teretane "Stefani", i da je to primer koji bi, uz razumevanje i saradnju s lokalnom samoupravom, mogli i drugi slediti.