Narodni muzej Zrenjanin rezimirao aktivnosti tokom 2009. godine

Od januara do decembra 2009. godine u zrenjaninskom Narodnom muzeju bilo je postavljeno 30 izložbi koje je, zajedno sa stalnom postavkom, pogledalo više od 67.000 posetilaca. Ovo značajno smanjenje, pre svega broja posetilaca, je rezultat smanjenih materijalnih ulaganja neophodnih za realizaciju kvalitetnih sadržaja vezanih za izložbe - saopštila je informativna služba ove gradske institucije kulture.
 
Rezimirajući rad i aktivnosti tokom prethodne godine, u Narodnom muzeju ističu da su kroz izložbe i prateće programe predstavljene kulture Francuske, Afrike, Kine, Japana a takođe su bili organizovani i Dani Boke. "Programi koje smo organizovali bili su razlog posete ambasadora ovih zemalja našem gradu. Pored kulturne saradnje i upoznavanja sa kulturom ovih zemalja, Narodni muzej omogućio je na ovaj način da se ostvari kontakt sa čelnicima našeg grada." - navode u muzeju.
 
U toku 2009. godine u Salonu Narodnog muzeja organizovane su izložbe: Skeleti uživo, 90 godina od završetka I svetskog rata, Bokeški san Marija Maskarelija, Melodija boja, Primarna umetnost – slike na stenama, slike na telu, Bonsai, VIII bijenale akvarela (Savremena galerija Zrenjanin), Milan Grahovac retrospektiva 1989-2009, Taj divni kolorit graždanstva, Japanske grafike: slike efemernog sveta, Slike Save Stojkova, dok su Malom salonu bile postavljene izložbe: Izložba radova Fanny Bourlat, Izložba fotografija – "Pretapanje – Morerijeka" (Osijek, Hrvatska), Ars fumandi, Pod Talijinim krovom, Izložba predmeta iz Afrike iz privatne zbirke dr Dragutina Milićevića, Sarmatska kultura na tlu Banata iz fonda NMZ, Izložba slika Martina Jonaša (ovu izložbu je otvorio ambasador Republike Slovačke), Vodozemci i gmizavci, IX Zrenjaninski susret slikara amatera (SAKUD), Naši domci, Sveta umetnost – keramika Edite Nemeš Fekete, Vizuelne beleške Žombolja, Kraljica sportova u Zrenjaninu.
 
 
U Holu zrenjaninskog muzeja posetioci su mogli da pogledaju izložbe: Savremena kineska grafika, Dečji radovi iz radionice tokom izložbe "Skeleti uživo", Peking u svetlu letnjih olimpijskih igara, Fotografije Dušana Juvanina sa putovanja u Afriku, Srednjovekovne tvrdjave u Banatu – fotografije i grafike (Rumunija), dok je u delu stalne postavke – hodnik na prvom spratu - bila postavljena izložba Svetinje Vojvodine.
 
Najposećenija izložba bila je "Taj divni kolorit graždanstva – likovni život u Velikom Bečkereku u 18. i početkom 19. veka" koju je videlo  7.619 posetilaca, a za njom slede izložbe "90 godina od završetka I svetskog rata" (broj posetilaca – 6.168), "Melodija boja" (6.026), "Primarna umetnost – slike na stenama, slike na telu" (4.378).
 
Veliki uspeh Narodnog muzeja Zrenjanin u 2009. godini je realizacija izložbe "Taj divni kolorit graždanstva – likovni život u Velikom Bečkereku u 18. i početkom 19. veka" koja je od 16. jula do 22. avgusta bila postavljena u Mađarskoj, u Galeriji Ištvana Nađa koja pripada gradskom muzeju u Baji -  Muzeju Ištvana Tura, a izložba pod nazivom "Slikarstvo Banata od 18. do 20. veka" je bila postavljena u oktobru u Muzeju Hercegovine u Trebinju povodom kulturne manifestacije "Dučićevi dani".
 
Pored izložbenih delatnosti Narodni muzej Zrenjanin nastavio je sa organizovanjem koncerata klasične muzike, promocija, književnih večeri, seminara i predavanja. Zrenjaninski muzej učestvovao je i u 2009. godini u Noći muzeja, a kroz njegove prostore je te noći prošlo 4.317 posetilaca. Posebno se ističe da je 2009. godine Narodni muzej Zrenjanin po prvi put bio domaćin i organizator godišnje skupštine Srpskog arheološkog društva, u okviru koje je održan i simpozijum pod nazivom "Arheologija Banata". Skup je okupio eminentne arheologe iz Srbije i zemalja regiona: Rumunije, Mađarske i Bugarske.