U subotu dobrotvorni koncert za novi hram na Bagljašu

Srpska pravoslavna crkvena opština i Odbor za izgradnju hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu obaveštava javnost da će se u subotu, 16. januara 2010. godine, u Kulturnom centru Zrenjanina, s početkom u 19 časova, održati Dobrotvorni koncert s kog će se sva prikupljena sredstva usmeriti na žiro-račun namenjen izgradnji hrama. 
 
Na koncertu će nastupiti KUD "Svetozar Marković" iz Zrenjanina, KUD "Riznica" iz Kraljeva i crkveni hor "Žene Mironosice" iz Zrenjanina. Cena ulaznice iznosi 200 dinara. 
 
 
 
Da podsetimo, 26. aprila prošle godine osvećeno je zemljište za izgradnju novog hrama u zrenjaninskom naselju "Bagljaš" i postavljen krst. Za izgradnju ovog impozantnog verskog objekta, na prostoru između ulica Bulevar Veljka Vlahovića i Stražilovske, potrebno je oko 2,5 miliona evra, te je Odbor za izgradnju hrama, u skladu sa odlukom Eparhijskog upravnog odbora Eparhije banatske i ustava Srpske pravoslavne crkve, doneo odluku o priložnicima postavivši sledeće kategorije: Dobrotvori od 1.000 evra, Veliki dobrotvori od 10.000 evra i Zadužbinari od 30.000 evra. Svi prilozi biće sabirani tokom izgradnje hrama, tako da će svako imati priliku da sebe uvrsti u neku od kategorija tokom višegodišnje izgradnje.
 
 
U saopštenju Srpske pravoslavne crkvene opštine i Odbora za izgradnju hrama tada je navedeno da će nova crkva po stilu podsećati na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića, a biće posvećena Hristu, Svemilostivom Spasu i Njegovom Vaznesenju. 
 
Odlukom Gradskog veća Grada Zrenjanina Srpskoj pravoslavnoj crkvi odobreno je milion dinara, u svrhu početka izgradnje hrama.  
 
O izgradnji novog hrama na Bagljašu, njegovom izgledu, mogućnostima doniranja i drugim aktivnostima vezanim za izgradnju, više informacija može se dobiti na internet prezentaciji www.novihram.info