Održana Javna rasprava povodom nacrta odluka o uređenju građevinskog zemljišta

U sali Gradskog veća juče je održana Javna rasprava povodom nacrta odluke o uređivanju i naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta i nacrta odluke o visini naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
 
Tokom rasprave razmatrane su primedbe koji su pristigle nakon, od strane Skupštine grada, usvajanja nacrta pomenutih odluka, Primedbe je podnelo Udruženje "Zrenjaninski poslovni krug" - ZREPOK, i njih su detaljno obrazložili predstavnici ZREPOKA-a Dragan Vidaković, Budimir Jovanović i Miloje Todorović. Kako je istakao predsednik Udruženja Vidaković, predloženim nacrtima odluka, cene građevinskog zemljišta u Zrenjaninu bile bi višestruko veće od dosadašnjih, što je neodrživo sa stanovišta konkurentnosti grada u odnosu na gradove slične veličine i sličnih uslova za investiranje. On je izrazio očekivanja da će ipak biti sluha za prihvatanje predloga i sugestija upućenih od strane ZREPOK-a i da će javnost izvršti dodatni pritisak, kako bi odluke o kojima se raspravljalo na Javnoj raspravi, kada se usvoje, bile prihvatljive za građane, ali i potencijalne investitore. 
 
 
- Mi smo predočili učesnicima rasprave da je, po važećoj odluci o visini naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, cena u, na primer, prvoj zoni 3.770 dinara, a da je po novoj odluci predviđeno da bude 9.550 dinara. U drugoj zoni, važeća cena naknade za uređenje zemljišta je 2.876 dinara, a po novoj odluci predviđeno je da bude 7.020 dinara, što su višestruka povećanja - rekao je Vidaković, dok je Budimir Jovanović ocenio da bi se usvajanje ovih odluka negativno odrazilo na rad svih gradskih preduzeća u oblasti građevinarstva.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, smatra da je donošenje nove odluke o visini naknade za uređivanje građevinskog zemljišta značajno, pre svega, da bi se uspešno sproveo započeti proces legalizacije. 
 
- Mišljenja sam da cene u postupku legalizacije neće biti veće nego što bi to bilo po važećim kriterijumima, s obzirom na popuste koje je predvidela Gradska uprava. Stručne službe će razmotriti sve predloge koji su se čuli tokom današnje Javne rasprave, i doneti odluku s kojom ćemo izaći pred gradske većnike i Skupštinu - istakao je gradonačelnik Mihajlov.  
 
 
Stavove predlagača nacrta odluka obrazložili su načelnica Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak, članica Gradskog veća Danica Vulin i predsednik odborničke grupe "Za evropski Zrenjanin" Boško Kojčić, dok su primedbe i sugestije na predložene nacrte izneli predstavnici Srpske radikalne stranke, Socijademokratske partije Srbije - Ravnopravnost, Demohrišćanske stranke i Regionalne privredne komore Zrenjanin. Raspravi su prisustvovali i zamenik predsednika Skupštine grada Predrag Jeremić, kao i predstavnici Liberalno-demokratske partije.
 
Tokom dvosatne rasprave čuli su se i žustriji tonovi, pa je u jednom trenutku direktor JKP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada" Branislav Knežević, odgovarajući na primedbe predstavnika ZREPOK-a rekao da, u  tako intoniranoj raspravi ne želi da učestvuje, a do verbalnog sukoba došlo je i između odbornika SRS Lazara Stajića i Budimira Jovanovića iz ZREPOK-a. U svakom slučaju, Javna rasprava je u potpunosti ispunila zahteve i namere lokalne samouprave da se, o ovako osetljivoj temi, čuju različita mišljenja i ovu bi praksu, svakako, trebalo nastaviti.