Goran Kaurić posetio Fabriku kože "Dafar"

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić posetio je juče Fabriku kože "Dafar", koja posluje u objektima nekadašnje fabrike "Toza", i tom prilikom razgovarao sa predsednikom Upravnog odbora Zoranom Galovićem.
 
 
 
Fabrika "Dafar" dokapitalizovana je januara 2010. godine i u stoprocentnom je valsništvu italijanske kompanije "Falk" i holandske "Kitrans".
- Po prvi put, 2009. godine, ostvaren je pozitivan bilans. Zbog toga sam sa svojim saradnicima odlučio da dokapitalizujemo fabriku uz priliv od 2 miliona evra i na taj način napravimo ozbiljnu kompaniju koja će biti lider kožarske industrije. Sada je ovde zaposleno 95 radnika, kao i jedan broj saradnika - kazao je Galović.
 
Kako je rekao, ideja menadžmenta bila je da se napravi ozbiljna i zahtevna organizacija koja bi se bavila otkupom koža direktno od klanica, a završila proizvodnjom cipela kroz strateškog partnera iz Italije "Falk", a da se ostali deo srovine, kao gotova koža, plasira na domaćem i stranom tržištu.
 
      
 
Od početka godine izvršen je remont mašinskog parka i poboljšana je energetska stabilnost fabrike, a kako je rekao, planom za 2010. godinu predviđena je proizvodnja između 150 i 200.000 metara gotove kože, 200-250.000 metara prerađenje kože i oko 3.500 tona sirove kože koja bi ostala za dalju trgovinu. "Dafar" trenutno otkupljuje sirovu kožu od oko sto klanica u regionu, i ona se doprema specijalnim vozilima, kako bi se sirovina sačuvala.
 
Galović kaže da se 95 odsto proizvoda izvozi. Naime, izvozi se koža za "Falk" kompaniju za program dečjih cipela, i kožu za svetski poznatu grupu "Guči", odnosno njihove fabrike u Italiji. Na domaćem tržištu uglavnom posluju sa kompanijom "Gepard" – reč je o vojno policijskom programu, a od modnih kuća tu su Mona, Manual, Mub i drugi.
-Ono što je najveća pohvala ljudima koji su u mom timu jeste da smo već za 2011. godinu u svetski poznatim brendovima "Moskino" i "Gučiju" prošli sa kolekcijom uzoraka proizvedenih u našoj fabrici. Trenutno se vrše pregovori o poslovnoj saradnji sa "Pradom" i još nekoliko svetski potnatih brendova – kazao je Galović napominjući da se proizvodnja kože zasniva na italijanskoj tehnologiji, što obezbeđuje kvalitetet.
 
Od februara do danas, kako je rekao, realizovano je 2,5 miliona evra, a biznis plan za 2010. predviđa 10 miliona evra.
 
 
Obilazeći pogone fabrike "Dafar" Goran Kaurić je kazao da je za Grad Zrenjanin važno to što se fabrika, koja je ranijih godina imala određene probleme, stabilizovala i što ide putem prosperiteta.
- Drago mi je da ovde imamo trend rasta zapošljavanja, a zapošljavanje je, znamo, najveći problem ne samo naše sredine već i zemlje i moramo se boriti za čuvanje radnih mesta i omogućiti što većem broju naših sugrađana da dobije radno mesto i time poboljša kvalitet života – zaključio je Kaurić.
 
Na pitanje zamenika gradonačelnika, Gorana Kaurića, ima li planova za proširenje investicija, Galović je odgovorio da je i pored krize, "Dafar" uspeo da "istisne" deo inostranih kompanija, te da se nada da će uspeti da zadrže ovaj nivo poslovanja.
-Radna snaga je kvalitetna i ljudi hoće da rade, a vidim da će svaki naš uspeh biti prilika za novo radno mesto. U dugoročnom periodu moguće je otvaranje novog pogona- naveo je Galović.