Izložbom radova Viktora Vazarelija počeli "Dani mađarske kulture"

U Salonu Narodnog muzeja sinoć je svečano otvorena izložba radova mađarskog umetnika Viktora Vazarelija, čime je ozvaničen početak manifestacije "Dani mađarske kulture" u Zrenjaninu. Izložbu je otvorio Njegova Ekselencija ambasador Republike Mađarske u Srbiji Varga Imre, a ispred Narodnog muzeja i lokalne samouprave, prisutnima na otvaranju obratili su se direktor muzeja Božidar Vorgić i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Otvaranju su prisustvovali ataše za kulturu pri ambasadi Mađarske Klara Sentđerđi, kolekcionar iz Budimpešte Tibor Čepei, pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Tibor Fazekaš i Zorica Denda, kao i narodni poslanik Elvira Kovač.
 
                         
 
Mađarski grad Pečuj je ove godine evropska prestonica kulture i tim povodom je ambasada Republike Mađarske odlučila da organizuje veliku putujuću izložbu pečujskog umetnika Viktora Vazarelija u Srbiji. Izložba je najpre postavljena u Novom Sadu, a nakon toga u Beogradu, Subotici, Vršcu, sada u Zrenjaninu, a nastavlja put i ka drugim gradovima u Srbiji. Izložba obuhvata originalne Vazarelijeve grafike i objekte iz privatne kolekcije Tibora Čepeia. Povodom ove izložbe Narodni muzej Zrenjanin je, u saradnji s ambasadom Republike Mađarske, raspisao likovni konkurs "Vazareli i op-art kao inspiracija". Informacije o konkursu nalaze se na web stranici www.muzejzrenjanin.org.rs/sr/aktivnosti/141/izlozbe.html 
 
 
Viktor Vazareli (Pečuj, 1906-1997) je bio teoretičar i najinventivniji praktičar op-arta, važnog pravca u umetnosti 20. veka, poznatog kao "optička umetnost". Nakon završenih studija u Budimpešti upisuje Akademiju Muhej, poznatu i kao budimpeštanski Bauhaus. Tamo se upoznaje sa tadašnjim istraživanjima na polju boje i optike. Posle svoje prve samostalne izložbe u Budimpešti, seli se u Pariz 1930. godine i posvećuje analizi grafike, kao i eksperimentima zasnovanim na interakciji oblika i boje u stvaranju iluzije pokreta i trodimenzionalnih prostora. Jedan od njegovih najpoznatijih radova iz 30-tih godina "Zebra" smatra se najranijim primerom op-arta.
 
      
 
Tokom 50-ih godina Vazareli je napisao nekoliko manifesta na temu upotrebe optičkih fenomena u umetničkom kontekstu. Jedan od njegovih najvećih projekata je zdanje Fondacije Vazareli za koje je 1976. u gradu Eks-an-Provans (Francuska) sačinio kompletan arhitektonski projekat, kao i optičke skulpture, ostavljajući iza sebe monumentalnu demonstraciju svojih ideja i estetike.
 
Njegove inovacije u domenu boje i optičkih iluzija postale su tokom 60-tih i 70-ih deo popularne kulture i izvršile snažan uticaj na savremene umetnike, industrijske i grafičke dizajnere, arhitekte, modne kreatore i mnoge druge stvaraoce. Želeo je da promeni pogled na svet, kao i da odnos umetnosti i društva u celini učini otvorenijim i koherentnijim. Nastojao je da njegova umetnička dela postanu dostupna svima, uz moto "Umetnost za sve".
 
Izložba radova Viktora Vazarelija u Zrenjaninu biće otvorena do 12. maja.