Otvorena Kancelarija za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima

Simboličnim presecanjem vrpce, juče je u Zrenjaninu predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović otvorila Kancelariju za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima. Ovo je peta ovakva Kancelarija u Srbiji i prva u Vojvodini (do sada su otvorene u Beogradu – opština Savski Venac, Novom Pazaru, Leskovcu i Valjevu), a projekat otvaranja kancelarija sproveo je Nacionalni demokratski institut (NDI), u partnerstvu sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i uz finansijsku podršku američke organizacije za međunarodni razvoj USAID. Kancelarija za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima u Zrenjaninu nalazi se u sklopu objekta OTP banke, na prvom spratu "Vodotornja".
 
 
      
 
Otvarajući Kancelariju, predsednica republičkog Parlamenta Slavica Đukić Dejanović iznela je očekivanja da će zrenjaninska Kancelarija verovatno biti među najuspešnijima,  s obzirom da poslanici koji rade ovde imaju "imidž" dobrih i vrednih poslanika u republičkom Parlamentu.
- Oni su mnoge probleme na zakonodavnom planu, planu primene zakona i u kontrolnoj i predstavničkoj funkciji već iznosili do sada u svom radu u Narodnoj skupštini, i zbog toga smatram da će u neposrednom kontaktu s građanima biti još uspešniji. Zadovoljna sam što je ovde osam poslanika iz sedam političkih opcija. Poslanik ne može biti neko ko kabinetski radi, time se on odvaja od svakodnevnih, životnih problema koje imaju građani. Njihove aktivnosti, stoga, ne mogu biti samo zakonodavne, već i da kontrolišu sprovođenje zakona u praksi i predstavljaju i zastupaju građane koji su ih izabrali – istakla je Đukić Dejanović i dodala da su iskustva iz do sada otvorenih kancelarija veoma pozitivna, da je to iniciralo otvaranje i pete kancelarije, u Zrenjaninu, i da će taj proces, po svemu sudeći, biti nastavljen i u drugim sredinama.
 
Otvaranju Kancelarije prethodila je svečanost u Baroknoj sali Gradske kuće, na kojoj su se prisutnim zvanicama obratili predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, direktor NDI (National Democratic Institute) programa za Srbiju Tomas Keli, drugi sekretar ambasade SAD Bjanka Menendez i narodni poslanici iz srednjebanatskog regiona koji će i razgovarati s građanima u Kancelariji - Elvira Kovač (SVM), Jelena Travar-Miljević (G17 PLUS), Branka Ljiljak (DS), Judita Popović (LDP), Zoran Kasalović (SPS), Gabor Lodi (DS) i Milorad Krstin (SRS). Odsutan je bio Bojan Kostreš (LSV). 
 
      
 
Kancelarija za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima otvara se s ciljem da unapredi komunikaciju narodnih poslanika i građana i poveća transparentnost rada parlamenta, a biće otvorena za sve građane od ponedeljka do petka od 8 do 16 časova, kao i subotom od 8 do 13 časova. Građani će imati mogućnost da podele svoje brige sa stručnim osobljem i dogovore sastanke sa narodnim poslanicima i drugim izabranim funkcionerima. Kancelarija je otvorena za sve građane, nezavisno od političkog opredeljenja.