Skupština usvojila izveštaje o poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova

Juče je održana 21. sednica Skupštine grada Zrenjanina, čiji se dnevni red, uslovno, mogao "podeliti" u tri velike celine. U prvom delu, odbornici su odlučivali o više predloga odluka o uvođenju samodoprinosa i raspisivanju referenduma u mesnim zajednicama, potom se raspravljalo o izveštajima o poslovanju i radu gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, da bi u trećem delu jučerašnje sednice bila razmatrana različita kadrovska pitanja.
 
Na samom početku sednice odbornici su minutom ćutanja odali poštu tragično preminulom radniku na gradilištu industrijske zone "Ečka - Jugoistok" u Zrenjaninu Valenta Martinu.
 
Sednica je, kako je javnost već navikla, počela raspravom o predloženom dnevnom redu, odnosno iznošenjem nekoliko predloga za njegovu dopunu. Prednjačili su odbornici Srpske radikalne stranke koji su, predlažući teme za dopunu dnevnog reda, uglavnom govorili o problemima u određenoj oblasti. Isticano je, na ovaj način, stanje u sportskom savezu, u mesnoj zajednici "Berbersko-bolnica", na gradskoj deponiji...  Ovi predlozi nisu prihvaćeni, a rasprava o dnevnom redu trajala je nešto više od pola časa. Usledio je nakon toga istup odbornika Srpske napredne stranke Borislava Nikića koji je zatražio od Skupštine da pojedinim poslanicima "vrati protivustavno oduzete mandate", na šta je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton odgovorio da njegova tvrdnja ne stoji, s obzirom da je sve odluke Skupština donosila u skladu sa Ustavom i Zakonom i da će tako biti i ubuduće.
 
Skupština je potom, većinom glasova, utvrdila predloge odluka o uvođenju samodoprinosa, kao i predloge odluka o raspisivanju referenduma na teritoriji mesnih zajednica "Mala Amerika", "Sava Kovačević", "Aradac", "Belo Blato", "Lukino Selo", "Mihajlovo", "Stajićevo" i "Čenta".
 
Tokom rasprave o izveštajima o poslovanju i radu gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, najviše polemike vođeno je povodom izveštaja o radu Javnog pravobranilaštva grada Zrenjanina za 2009. godinu, odnosno povodom nekoliko tužbi podnetih protiv Grada Zrenjanina. Radi se o tužbama povodom ugovora o davanju u dugogodišnji zakup objekta nekadašnjeg dečjeg odmarališta u Dobroti, u Crnoj Gori, zatim ugovora o izgradnji asfaltne baze u Zrenjaninu i ugovora o pružanju usluga Gradu Zrenjaninu preduzeća za politički konsalting i odnose s medijima "Polis Konsalting" iz Beograda. Sve sporne ugovore potpisao je bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević. Odbornici opozicije postavili su pitanje Javnom pravobraniocu koliko će raskidi ovih ugovora dodatno koštati Grad Zrenjanin?
 
Odgovarajući na ono što se čulo za govornicom, zamenik gradonačelnika Goran Kaurić rekao je da je odmaralište u Dobroti i dalje u vlasništvu Grada Zrenjanina i da će grad sve odluke koje je, u vezi s ovim odmaralištem, u narednom peridou neophodno doneti, to učiniti u interesu njegovih građana. Javni pravobranilac grada Zrenjanina Vladimir Stoiljkovski naveo je da je postupak u slučaju firme "Polis Konsalting" u toku, kao i da je Grad Zrenjanin osporio da je ova firma izvršila sve svoje ugovorne obaveze. U toku je, po njegovim rečima, i postupak protiv novosadskog preduzeća koje je trebalo da Grad Zrenjanin snabde asfaltnom bazom, uložen je prigovor i osporeni su navodi tužbe.
 
Izveštaj o radu Javnog pravobranilaštva, kao i izveštaje o radu Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, Skupština grada usvojila je većinom glasova.