Svratište za beskućnike nastavlja s radom

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton posetili su danas Svratište za beskućnike, locirano u iznajmljenoj kući u Sremčevoj ulici, u mesnoj zajednici "Berbersko - bolnica".
 
Svratište za beskućnike otvoreno je početkom januara ove godine, kao projekat Udruženja građana "Vojvođanska inicijativa". Predsednik Udruženja Dragan Nedeljkov i predsednica UO Aleksandra Kalaf informisali su čelnike lokalne samouprave o uslovima smeštaja i aktivnostima korisnika Svratišta kojih je, trenutno, osam. S obzirom da je projekat bio vremenski ograničen na tri meseca, nakon isteka ovog roka trebalo je iznaći mogućnost za nastavak rada, jer se ideja pokazala kao dobra, a smeštaj predstavljao jedino rešenje za nekolicinu naših sugrađana sa životne i socijalne  margine. 
 
 
Svratište je do sada funkcionisalo zahvaljujući finansijskim sredstvima u iznosu od 500.000 dinara, dobijenih od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju, kao i prilozima nekoliko donatora. Priprema toplih obroka organizovana je u saradnji s ovdašnjom Narodnom kuhinjom, a pranje veša obavlja se u saradnji s Domom učenika "Angelina Kojić - Gina". U organizaciji boravka u Svratištu ne izostaje ni volonterski rad članova Udruženja, prisutni su i čuvar i higijeničarka, a i sami stanari objekta na različite načine doprinose kvalitetnom ispunjenju slobodnog vremena. U to su se uverili i čelnici lokalne samouprave, razgledajući likovne radove korisnika Svratišta, kojima će biti ukrašeni zidovi u svim sobama.
 
Tokom današnje posete, gradonačelnik Mihajlov i predsednik Skupštine grada Marton potvrdili su da će Svratište za beskućnike nastaviti s radom do kraja godine i da će sredstva biti obezbeđena iz gradskog budžeta. Mesečne potrebe za rad Svratišta iznose oko 160.000 dinara.
- Gradska uprava neće dozvoliti da se ovakav projekat ugasi i podržaće ga, a namera nam je i da ga proširimo. Sredstva ćemo obezbediti iz budžeta, kao i iz projekata za koje je konkurisala "Vojvođanska inicijativa". Zadovoljan sam onim što sam ovde video, i uslovima smeštaja i ambijentom u kom se ovaj projekat realizuje – istakao je gradonačelnik dr Mileta Mihajlov. 
 
 
Predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton rekao je da je dobro što Grad Zrenjanin ostvaruje i ovaj vid humanitarne delatnosti.
- Činjenica je da samo gradovi koji misle o svim svojim stanovnicima na ovakav način pokušavaju da reše probleme najugroženijih. Ljudima smeštenim u ovom objektu treba pomoći i time pokazati da smo, i kao društvo, solidarni – naglasio je Marton i dodao da je uspeo da izdejstvuje i da JP "Srbijagas" anulira dugove za grejanje prema Svratištu, što je takođe značajna pomoć. On je uputio apel i drugim preduzećima da pomognu ovakvim udruženjima koja brinu o našim sugrađanima kojima je pomoć zaista potrebna.