Aleksandar Marton posetio novo javno preduzeće, JKP "Gradska toplana"

Poslednjim odlukama Gradskog veća i Skupštine grada Zrenjanina, završeno je konstituisanje novog javnog komunalnog preduzeća, odnosno transformacija DP "Grejanje" u JKP "Gradska toplana". Tim povodom, ovo preduzeće juče je posetio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Direktor JKP "Gradska toplana" Vladimir Tešić upoznao je Martona s aktivnostima u novom javnom preduzeću, planovima za predstojeću grejnu sezonu i investicijama, čijom bi realizacijom trebalo ne samo da bude poboljšan kvalitet grejanja u Zrenjaninu, već i da cena grejanja bude povoljnija po korisnike.
 
 
Direktor Vladimir Tešić pojasnio je da je DP "Grejanje", praktično, "pripojeno" novoosnovanom JKP "Gradska toplana", jer je to bio najefikasniji način za transformaciju društvene svojine. Samim tim, JKP "Gradska toplana" preuzelo je sva prava i obaveze DP "Grejanje". Svi radnici, njih 119, su, po automatizmu, prešli u novo preduzeće, s tim što će biti urađena drugačija sistematizacija i fleksibilnija organizacija posla.
 
- Iako još nisu urađene sve analize, prethodnu sezonu smo uspešno završili – ocenio je Tešić – i grad je, izuzimajući kratkotrajne havarije na pojedinim punktovima, sistemski bio snabdeven toplotnom energijom tokom cele grejne sezone. Ove sezone potrošeno je i najviše toplotne energije u poslednjih deset godina, oko 108 hiljada megavat časova.
 
U cilju poboljšanja snabdevanja potrošača u narednom periodu, Tešić je najavio izgradnju nove kotlarnice, s dva vrelovodna kotla, ukupne snage 70 MW, i ta bi investicija trebalo da bude završena do početka nove grejne sezone.
 
- Vrednost investicije je oko 4 miliona evra, i u najvećem delu, iznosu od oko 2,3 miliona evra, finansira je nemački investicioni fond, preko republičkog Ministarstva rudarstva i energetike. Iz gradskog budžeta će biti izdvojeno oko 150 miliona dinara, a ostatak, od nekih 20 miliona dinara, je iz sopstvenih sredstava – istakao je Tešić.
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da je procedura osnivanja novog preduzeća trajala nešto duže od očekivanog, gotovo godinu ipo dana, ali da je sada taj posao okončan i da lokalna uprava s punim kapacitetom može da se suočava s problemom grejanja.
 
- Ono što je takođe značajno jeste da je preduzeće pokrenulo kapitalnu investiciju, izgradnju nove kotlarnice, koja će poboljšati kvalitet grejanja, a na lokalnoj samoupravi je sada, da u saradnji s preduzećem, učini da i cena grejanja bude ekonomična i prihvatljiva za naše sugrađanke i sugrađane – istakao je Aleksandar Marton tokom jučerašnje posete JKP "Gradska toplana".