Odbor za evropske integracije o ''Dunavskoj strategiji''

Odbor za evropske integracije i regionalni razvoj Grada Zrenjanina održao je sednicu tokom koje se najviše razgovaralo o mogućnostima uključenja Zrenjanina u projekat "Dunavske strategije", koji će Evropska unija formalno usvojiti u prvoj polovini naredne godine. Srbija na partnerski način učestvuje u izradi ove strategije, a Grad Zrenjanin, čija teritorija jednim delom, u dužini od oko 15 kilometara, izlazi na Dunav, traži svoju šansu da, kroz kvalitetne projekte, poboljša svoju poziciju i pristup ovom velikom srpskom i evropskom plovnom putu. 
 
 
 
Da bi se čula različita mišljenja o uključenju grada u  "Dunavsku strategiju", u radu Odbora učestvovali su i Predrag Stankov, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Janković, tehnički direktor vodoprivrednog preduzeća "Srednji Banat" i Branka Bajović, prostorni planer JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada". Oni su, generalno, ocenili da bi Zrenjanin šansu trebalo da potraži ne samo u priobalju Dunava, već i njegovim glavnim pritokama u regionu – Tisi i Begeju. Interes Grad može imati u oblasti turizma, ekologije, poboljšanju infrastrukture uz reke i uređivanju priobalja, izgradnji marina i luka. 
 
Na sednici je bilo reči i o Nacrtu prostornog plana Republike Srbije do 2020. godine, na osnovu kog je, što su istakli i članovi Odbora, Zrenjanin zanemaren i marginalizovan u gotovo svim oblastima, naročito infrastrukture i saobraćaja, a  predviđeno je, na primer, da bude jedan od republičkih centara za skladištenje opasnog otpada. Ovakav pristup izazvao je reakcije i lokalne samouprave i stranaka u lokalu, ali i javnosti, pa je Odbor ocenio da je neophodno na sve načine uticati na više instance vlasti i u vidu konkretnih predloga i sugestija doprineti da se izmene delovi Nacrta prostornog plana Srbije koji su nepovoljni po Zrenjanin.