Zrenjanin dobio Trg dr Zorana Đinđića

 

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina doneli su na svečanoj sednici, održanoj u subotu, 8. maja, odluku o promeni naziva Trga republike u Trg dr Zorana Đinđića, nakon čega je upriličeno i svečano proglašenje i otkrivanje table.

 


Imenovanje trga po dr Zoranu Đinđiću Skupštini je predložila Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova čiji je predsednik Radovan Francuski, a inicijativa da Đinđić dobije ulicu u Zrenjaninu potekla je od pokreta "Novi optimizam", pre godinu dana, nakon tribine organizovane na godišnjicu njegovog ubistva.
Radovan Francuski je za skupštinskom govornicom kazao da je inicijativa naišla na veliku podršku građana, nevladinih organizacija i političih stranaka i da je današnjom odlukom "poslata poruka da u Zrenjaninu postoji snaga da se nastavi tamo gde je stao dr Zoran Đinđić".

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton kazao je da je ovo veliki dan za Zrenjanin, ali da je to samo jedan od koraka za stvaranje evropskog Zrenjanina i evropske Vojvodine.
Govoreći o pokojnom dr Zoranu Đinđiću, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov rekao je da je trg koji od danas nosi naziv po pokojnom premijeru deo duga koji imamo prema velikom čoveku čije delo poručuje da ljudski životi nisu uludo potrošeni ako su ugrađeni u budućnost.
- Danas smo i srećni i tužni jer ovaj grad dobija Zoranov trg. Tužni smo jer Zorana nema, a srećni moramo biti jer će ovaj trg u Zrenjaninu zauvek nositi njegovo ime - kazao je obraćajući se prisutnima na trgu gradonačelnik Mihajlov.

 

 


Ploču sa nazivom trga otkrili su Đoka Došen, prvi predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke i Vladimir Popović predsednik Demokratske omladine Zrenjanina.
Branislav Grubački - Guta je ispred Pokreta "Novi optimizam" kazao da je preimenovanje trga vrlo važno za Zrenjanin, pokrajinu i Srbiju.
- Đinđić je neprikosnoveno političko ime koje je na svaki mogući način odslikava modernu evropsku Srbiju. Nadam se da je ovaj čin dovoljna poruka da je Zrenjanin jedan evropski grad bez premca na ovim prostorima i da će tako i ostati – kazao je Grubački.
Odbornici Srpske radikalne stranke nisu učestvovali u radu Skupštine, jer, prema rečima predsednika odborničke grupe te partije Saše Santovca, nisu želeli da učestvuju u farsi.
Santovac je, obraćajući se predstavnicima medija ispred zgrade Skupštine, najavio početak kampanje za lokalne izbore pod sloganom "Promenimo sliku Zrenjanina".