Nova pešačka zona u Zrenjaninu - za saobraćaj zatvoren deo Gimnazijske ulice

Tri meseca nakon promovisanja inicijative grupe samostalnih preduzetnika iz Gimnazijske ulice da se za saobraćaj zatvori deo ulice između ulica Svetozara Markovića i Jevrejske, došlo je do njene realizacije, što je danas obeleženo skupom predstavnika lokalne samouprave i predstavnika medija u, praktično, novoj pešačkoj zoni u centru grada.
 
Da podsetimo, grupa samostalnih preduzetnika iz Gimnazijske ulice - šest ugostitelja i dva vlasnika turističkih agencija - izašla je u javnost i pred gradske čelnike s idejom da se za saobraćaj eksperimentalno, u trajanju od tri letnja meseca, zatvori deo Gimnazijske, između ulica Svetozara Markovića i Jevrejske. U detaljno obrazloženoj ideji, oni su naveli da bi ovaj autentični prostor realizacijom inicijative značajno dobio na kvalitetu sadržaja i funkcionalnosti, da ne bi bio narušen saobraćaj u okolnim ulicama, kao i da zatvaranje ulice ne bi iziskivalo nikakva materijalna sredstva iz gradskog budžeta.
 
 
Izražavajući zadovoljstvo što je ideja naišla na puno razumevanje i prihvatanje od strane lokalne samouprave, jedan od inicijatora, vlasnik kafea "Tulip's pub" Radomir Nestorov, rekao je da je, u ovom slučaju, ostvarena dobra komunikacija između preduzetnika, ljudi koji imaju ideju i inicijativu i gradske uprave.
- Ovo će, siguran sam, osim otvaranja dvadesetak novih radnih mesta, dovesti i do stvaranja lepe ekološke zone u centru grada. Mi ćemo se potruditi da u ovu ulicu uvedemo i nove sadržaje i time opravdamo poverenje koje nam je ukazano – istakao je Nestorov.
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da je ovim počela realizacija ideje o pretvaranju jedne od centralnih gradskih ulica u pešački kutak kakvih je puno u gradovima koji pretenduju da privuku što više turista.
- Inicijativa preduzetnika može se, kao što vidimo, brzo sprovesti u delo, ako je kvalitetna. Ovo je, ujedno, i prilika da grad pokaže da lepe stvari u njemu nisu lokalizovane samo u glavnoj ulici, već i da i u okolnim prostorima postoji mogućnost za realizaciju kvalitetnih sadržaja – rekao je Aleksandar Marton.
 
Direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina" Branislav Knežević pozvao je učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na signalizaciju kojom se reguliše kretanje kroz ovaj deo centra grada.
- Videćemo kako će ova ideja zaživeti i potom razgovarati o daljim koracima. Zasada je to period u trajanju od tri meseca, znači do 15. septembra, do kada će ugostiteljima biti izdate dozvole za rad letnjih bašti. Tokom ovog perioda neće biti dozvoljeno parkiranje u ovom delu ulice, a vozilima snabdevanja biće omogućen prolaz do 9 časova ujutro, čime će, nadam se, svi biti zadovoljni – istakao je Knežević i dodao da se sada može razmišljati i o infrastrukturnom uređenju ove ulice, u skladu s njenim pretvaranjem u pešačku zonu.