Skupština grada Zrenjanina zaseda 24. put

Skupština grada Zrenjanina danas zaseda po 24. put u ovom sazivu, a na dnevnom redu ovoga puta našlo se 66 tačaka. Odlukom odbornika na samoj sednici, došlo je do nekoliko izmena i dopuna u dnevnom redu. Uoči sednice, odbornik Srpske radikalne stranke Miroslav Ilić pismeno je obavestio predsednika Skupštine grada o napuštanju SRS i prelasku u Srpsku naprednu stranku, što je, u nekoliko navrata, izazvalo verbalne rasprave između Ilića i pojedinih odbornika iz njegove dojučerašnje stranke.
 
Na predlog odbornika Srpske radikalne stranke Aleksandra Stojšina, Skupština je jednoglasno usvojila dopunu dnevnog reda o obezbeđenju sredstava za izgradnju spomen-obeležja Zrenjanincima poginulim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ 1991-1999. godine. Spomenik bi se, po već ranije utvrđenim odlukama, podigao u vidu spomen-česme ili fontane na platou ispred zgrade nekadašnjeg "Komiteta", desno od spomenika Žarku Zrenjaninu. 
 
Odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o konsolidovanom završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2009. godinu, nakon izveštaja nezavisnog revizora i Predlog Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina. Predsednik odborničke grupe SRS Saša Santovac osvrnuo se na nelogičnosti prilikom izdavanja dozvola za otvaranje letnjih bašti u pešačkoj zoni i pozvao nadležne da razmotre probleme koji su doveli do otvaranja prevelikog broja ovih bašti u odnosu na broj stvarnih vlasnika ili zakupaca ugostiteljskih radnji u "BID" zoni. 
 
Većinom glasova usvojeni su i predlozi Odluke o prestanku važenja Odluke o detaljnom urbanističkom planu stambenog bloka ''Pera Dobrinović'' u Zrenjaninu,  Nacrta Odluke o naknadama za usluge koje vrši Gradska uprava, Odluke o proglašenju Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Stajićevo'' Stajićevo, Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2010. godinu i Odluke o izmenama Odluke o kriterijumima za kategorizaciju opštinskih puteva, ulica i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Zrenjanina. Ponovo su se za skupštinskom govornicom čuli zahtevi opozicije za što hitnijim rešavanjem problema tranzitnog saobraćaja kroz grad i završetkom izgradnje obilaznice, a nakon održanih sastanaka građana u mesnim zajednicama ''Gradnulica'' i ''Šumica''.
 
Zrenjanin se, odlukom Skupštine, i zvanično kandidovao za "Evropsku prestonicu kulture 2020. godine", a obrazlažući predlog o kandidaturi, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ponovio je da ovaj projekat pokrenut 1985. godine od strane Evropske unije, kao i da će 2020. godine jedan od odabranih gradova biti iz Srbije. Marton je rekao da u EU prevladava stav da manji gradovi imaju nepisanu prednost prilikom kandidature u odnosu na glavne gradove, a da tradicija i dometi ustanova i pojedinaca iz Zrenjanina u oblasti kulture u potpunosti opravdavaju kandidaturu. Skupština je izabrala i Radnu grupu, koja će imati zadatak da preduzme pripremne radnje u vezi sa kandidaturom. 
 
Nakon rasprave i diskusije više odbornika opozicije i obraćanja direktora, usvojeni su predlozi Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Javnog preduzeća ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin, Odluke o javnom zaduživanju grada Zrenjanina (dugoročno) kod poslovne banke za finansiranje izgradnje nove kotlarnice u JKP ''Gradska toplata'' Zrenjanin, Zaključka o prihvatanju izmena i dopuna Programa poslovanja  JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina''  Zrenjanin za 2010. godinu i Zaključka o prihvatanju I izmene Programa poslovanja JKP ''Pijace i parkinzi'' Zrenjanin za 2010. godinu.
 
U nastavku sednice, odbornici su usvojili izveštaje o radu za 2009. godinu gradskih zdravstvenih ustanova, a izveštaj o radu mesnih zajednica za 2009. godinu usvojen je nakon diskusije u kojoj je učestvovalo desetak odbornika i član Gradskog veća zadužen za razvoj mesnih zajednica Rade Vasiljević. 
 
Odbornici su prihvatili i informacije o ostvarenim javnim prihodima i izvršenim javnim rashodima u periodu januar – mart 2010. godine, o finansiranju dobrovoljnih vatrogasnih društava u mesnim zajednicama na području grada Zrenjanina i o izvršenju prolećne setve i pripremama za žetvu 2010. godine na teritoriji grada Zrenjanina. 
 
Na dnevni red 24. sednice Skupštine grada potom je došlo razmatranje kadrovskih rešenja. S obzirom da im 13. juna ističu četvorogodišnji mandati, Skupština je odlučivala o razrešenju dosadašnjih i imenovanju novih članova školskih odbora u 36 osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zrenjanina.