Evropski funkcioneri Šausberger i Otočan boravili u Zrenjaninu

Dr Franc Šausberger, predsednik Borda direktora Instituta evropskih regiona iz Salcburga (Austrija) i Oriano Otočan, šef Kancelarije Istarske županije u sedištu EU, u Briselu, boravili su u dvodnevnoj radnoj poseti Gradu Zrenjaninu. Oni su učestvovali u radu Okruglog stola u Ečki, a u subotu popodne, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton priredio je za njih prijem u Gradskoj kući. 
 
 
Tom prilikom, Marton je goste upoznao s istorijom grada i predstavio im privredne, turističke i druge potencijale Zrenjanina. Deo razgovora protekao je u pitanjima decentralizacije i prenosa nadležnosti ka lokalnim samoupravama, pri čemu je bilo korisno čuti kakva su iskustva Istre u Hrvatskoj i drugih regiona, s kojima su imali priliku da sarađuju dr Šausberger i Otočan.
 
Dr Šausberger je u više navrata isticao da regionalizacija mora podrazumevati  finansijsku regionalizaciju, jer nema smisla preneti nadležnost nekom regionu ako on nema finansijskih sredstava kako bi svoju nadležnost realizovao.
- Vlasništvo nad imovinom od strane regiona i lokalnih samouprava smatra se  evropskim standardom, jer je, u protivnom, decentralizacija neodrživa – kaže Dr Franc Šausberger. 
 
 
Oriano Otočan, koji vrši i funkciju načelnika Odeljenja za međunarodnu saradnju i EU integracije Istarske županije, predstavlja regiju koja još od 1994. godine participira u više međunarodnih organizacija, poput Skupštine evropskih regija, a od 2005. godine ima Kancelariju u Briselu. Istarska županija je, zahvaljujući intenzivnoj regionalnoj saradnji, između ostalog i s AP Vojvodinom, implementirala više od 100 različitih projekata, čija ukupna vrednost premašuje devet miliona evra, finansiranih iz evropskih i drugih fondova. 
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton ističe da iskustva i postignuti rezultati Istre potpuno opravdavaju težnje za regionalizacijom i decentralizacijom, da je dobro što su slični procesi pokrenuti i u Republici Srbiji, i da ih je potrebno intenzivirati.