Uspešan rad Humanitarnog fonda ''Ljilja i Milka Mijatov''

U Gradskoj kući u Zrenjaninu juče je održana konferencija za novinare povodom uspešno realizovanih aktivnosti Humanitarnog fonda "Ljilja i Milka Mijatov" u proteklom periodu.
 
Humanitarni fond "Ljilja i Milka Mijatov" postoji četiri godine, a od septembra 2009. godine svoju delatnost realizuje u okviru Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", uz podršku Radio Zrenjanina. Osnova ideja Fonda jeste pomaganje mladim ljudima u procesu visokog školovanja, tako da su Gradska narodna biblioteka i osnivač Fonda, gospodin Đura Mijatov, prepoznali zajedničko polje delovanja, a to je edukacija i usmeravanje mladih ljudi na usavršavanje sopstvenih potencijala.
 
Fond je u proteklih devet meseci stipendirao pet najboljih zrenjaninskih studenata i pomogao njihovo napredovanje u procesu visokog školovanja. Studenti koji su izabrani od strane Upravnog odbora Humanitarnog  fonda "Ljilja i Milka Mijatov" primali su redovno svoje stipendije koje su na mesečnom nivou iznosile 5.000 dinara. Ovo je, ujedno, i jedina stipendija u Srbiji koja je isplaćivana bez kašnjenja. 
 
 
 
O aktivnostima Fonda i planovima juče su govorili Nadica Jakovljev i Vladimir Vasiljev, članovi Upravnog odbora Fonda i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.
 
Nadica Jakovljev rekla je da je ovo prvi fond ove vrste na teritoriji Grada Zrenjanina, a ideja njenog osnivača, gospodina Đure Mijatova, redak humanistički gest uopšte, u vremenu i godinama u kojima smo zaboravili na mnoge vrednosti. 
- Iz mnogo razloga nije bilo raditi u početku, mnogi su sumnjali i pitali šta se krije iza svega. U humane namere verovali su studenti, i zahvaljujući njima, stigli smo i do kraja trećeg ciklusa stipendiranja najboljih studenata koji imaju prebivalište u Zrenjaninu. U prvom i drugom ciklusu dodeljivane su godišnje nagrade, a u trećem mesečne stipendije. Nadam se da su one pomogle odabranim studentima i dale im stimulans da nastave dalje školovanje i stručno usavršavanje – istakla je Jakovljeva.
 
Vladimir Vasiljev, član Upravnog odbora Fonda i direktor Gradske narodne biblioteke, rekao je da je bilo logično da aktivnosti Fonda budu usmeravane preko Gradske biblioteke, jer se radi o zajedničkom cilju – podsticanju edukacije mladih. 
- Osim što usmerava sredstva studentima, koja, inače, stižu u dan, bez kašnjenja, biblioteka i promoviše radove tih studenata. Oni su dostupni na Zavičajnom odeljenju biblioteke, biće objavljivani i u Zbornicima, i na taj način će njihove kolege, studenti, ali i zainteresovana javnost biti u mogućnosti da pristupe tim radovima. U promotivne aktivnosti će biti uključeni i sami stipendisti, koji će, tako, ostati u kontaktu s Fondom i njegovim aktivnostima – istakao je Vasiljev. 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine, Aleksandar Marton, najavio je uključenje lokalne samouprave u rad i finansiranje Fonda, a uputio je i poziv svima koji žele i imaju mogućnost da pomognu rad Fonda, pre svega u oblasti privrede, da svojim primerom ukažu na potrebu solidarnosti. On je istakao da se mora ulagati u mlade ljude i pomagati im u školovanju, jer su to investicije za budućnost.
 
 
U prethodnom ciklusu, tokom školske 2009/10. godine, stipendisti Fonda bile su Ivana Petkanić, Tamara Nikolič, Maja Siljanovski, Jelena Radanov i Marijana Milanović, studentkinje Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", koje su ostvarile prosečnu ocenu 10 tokom studija. Marijana i Maja, koje  su bile prisutne na jučerašnjoj konferenciji za novinare, rekle su da su im stipendije olakšale studiranje i rasteretile porodične budžete, i da su, zahvaljujući njima, mogle same da finansiraju nabavku udžbenika, pribora i plaćaju administrativne formalnosti na fakultetu.