Daniel Petrović i Aleksandar Marton pustili u rad eko-česmu u Knićaninu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton juče su pustili u rad eko-česmu u parku u centru Knićanina. Česma je izgrađena u cilju poboljšanja vodosnabdevanja ovog naselja, a predstavlja jedan u nizu projekata iz oblasti vodosnabdevanja realizovanih zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Predsednik MZ Knićanin Radoslav Jocić, pozdravljajući okupljene građane i goste, rekao je da je otvaranjem eko-česme rešen jedan od problema ovog naselja, a da predstoji rešavanje odvođenja otpadnih voda, s obzirom da je Knićanin lociran ispod nivoa Tise, pa septičke jame u velikoj meri utiču na zagađenje zemljišta. 
 
 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da često dolazi u Knićanin, jer smatra da i najudaljenije naselje na teritoriji Grada takođe jeste Grad Zrenjanin, da to nisu samo "Bagljaš, Gradnulica, Mužlja ili Zeleno polje".
- Mislim da ima dovoljno mogućnosti da se pomogne našim selima i život u njima učini kvalitetnijim, a ideje za to, kao što smo čuli, postoje. Probleme ćemo rešavati jedan po jedan, u čemu će nam, nadam se, pomoći i ljudi koji su poreklom sa ovih prostora, a imaju mogućnosti da odlučuju o načinu realizacije projekata, i pre svega, dobro su upoznati sa situacijom na terenu i potrebama stanovnika u selima, kao što to čini pokrajinski sekretar Petrović – istakao je Marton.
 
      
 
Daniel Petrović naveo je da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo želi da finansira dobre projekte, kakav je i ovaj u Knićaninu, između ostalog i zbog toga da bi zaustavio propadanje sela i odliv stanovništva.
- Teško je u sadašnjim vremenima finansirati sve ono što bi trebalo i što se želi, ali, uprkos nepovoljnoj finansijskoj situaciju, mi smo u Knićaninu u prethodne dve godine, u razne projekte uložili preko 12 miliona dinara. Nadam se da ćemo stvoriti klimu i prosperitet sela upravo kroz definisanje sistemskih zakona o ruralnom razvoju naših sela. Bez zakonske regulative neće biti razvoja sela i mi ćemo insistirati na donošenju neophodnih zakona – rekao je Petrović. 
 
 
Realizaciju eko-česme u Knićaninu izvelo je JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina, koje je, praktično, u česmu ugradilo mini-fabriku za prečišćavanje vode. Na uređenju okolnog prostora, čime je ulepšan centar ovog sela, učestvovalo je više zanatskih firmi i pojedinaca iz grada Zrenjanina i okoline, kao i samih meštana Knićanina.