Predstavljen Projekat web školskog dnevnika

U multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je prezentacija pod nazivom "Projekat web školskog dnevnika", namenjena osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Zrenjanina.
Prema rečima Gordane Divjak, predstavnice firme Div Soft iz Zrenjanina, koja se u saradnji sa Tehničkim fakultetom i Odeljenjem IKT Grada Zrenjanina, bavi izradom softverskih rešenja, cilj prezentacije "Projekat web školskog dnevnika" je uključenje osnovnih i srednjih škola u Banatu u savremen sistem interakcije između učesnika u obrazovnom procesu: nastavnika, školskog osoblja, roditelja i učenika.
Softver za "Projekat web školskog dnevnika" je realizovan najnovijim informacionim tehnologijama i time jedinstven u Republici Srbiji, jer podržana multijezičnost, mogućnost preuzimanja postojećih podataka iz EIS sistema i mnoge druge značajne opcije. Sličan projekat uspešno je implementiran školske 2009/2010. godine u 6 škola opštine Vračar u Beogradu.

 


- Realizacija projekta se tamo pokazala kao veoma uspešna, uključena je većina nastavnika, roditelji. Projekat bi u Zrenjaninu trebalo da obuhvati sve osnovne škole na teritoriji Grada i srednje škole koje se budu prijavile u prvoj fazi početka projekta. Sprovodiće se u nekoliko faza, prva faza podrazumeva prikupljanje podataka, zatim obuka nastavnog osoblja za rad na sistemu i treća je faza je faza u kojoj će nastavno osoblje već raditi i de će se rezultati koje škole budu pokazale već slati roditeljima putem interneta i SMS poruka. Četvrta faza je praktično promocija Grada i obrazovanja u gradu putem ovog projekta – objasnila je Gordana Divjak.
Projektom je predvi]eno da roditelji dobiju svoje internet naloge, a na web prezentaciji će dobiti podatke o svom detetu. Oni koji budu želeli da se uključe biće obaveštavani putem SMS poruka. Takođe, projektom je osmišljeno da roditelji mogu određene podatke dobijati i mejlom.
- Postoji mogućnost da osim informacija o ocenama i izostancima, roditeljima budu slati i određeni podaci koji bi im mogli biti interesantni, poput onih u koje vreme roditelj koji je zaposlen, a svoje dete vozi automobilom uškolu, mora dovesti dete u školu. Tada im stiže SMS poruka «za pola sata vaše dete morate uzeti od kuće i dovesti u školu». Podatke u sistemu će ažurirati nastavnici i raredne starešine – navela je ona ukazujući da ovakav sistem predstavlja veliku pomoć nastavnom osoblju jer ima razne mogućnosti, a neke od njih su vođenje statistika koje su nastavnici do sada radili ručno, štampanje svih zakonskih i internih dokumenata, kao i mnoge druge koje će nastavnici sami prepoznati.
Inače, sistem funkcioniše tako što onog momenta kada nastavnik upiše ocenu ili izostanak iz škole, roditelj će o tome za nekoliko sekundi biti obavešten.
Ovaj projekat, ukoliko to škole prihvate, mogao bi da zaživi još početkom ove školske godine.