Trg Uroša Predića u Orlovatu

Centralni trg u Orlovatu, Trg Maršala Tita, od subote nosi naziv po Urošu Prediću, jednom od najznačajnijih srpskih slikara realizma, rođenog u tom mestu.
Tablu sa novim nazivom otkrio je graodonacelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, istakavši da će na taj način Uroš Predić biti još bliži svom rodnom selu, jer je ostvarena dugogodišnja želja meštana da ovaj trg nazovu njegovim imenom.
- U narednom periodu obnovićemo kuću Uroša Predića, kao i sva mesta koja su značajna za njegov život. U svakom slučaju, ceo ovaj ambijent će biti od velikog značaja za razvoj turizma – naglasio je dr Mihajlov.

 

 

Povodom preimenovanja, na seoskom trgu održana je svečanost na kojoj su posetioci i meštani upoznati sa životom i radom Uroša Predića.
Na svečanosti je govorio i akademik, profesror Dimitrije Stefanović, u ime Srpske akademije nauka.
- Želim pre svega da čestitam Orlovaćanima na duhovnom uzrastu što će svom velikanu dodeliti ime trga. Ovaj istorijski i kulturni događaj služiće kao primer kako se odnosimo prema ličnostima koji su svojim dugogodišnjim poštenim radom trajno obogatili srpsku kulturu i umetnost – rekao je Stefanović.
Pored njega, o životu i delu Predića govorili su i profesor Radovan Francuski i Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke.
Nakon svečanog preimenovanja, organizovana je poseta Spomen sobi "Uroš Predić", Etno sobi Aktiva žena Orlovata, lokaciji buduće "Replike rodne kuće Uroša Predića", hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj je Ikonostas-originalno delo Predića, kao i grobu ovog velikog slikara.
 


Inače, Skupština grada Zrenjanina je, na predlog Komisije za imenovanje trgova i ulica, marta ove godine jednoglasno usvojila odluku o proglašavanju centralnog orlovatskog trga u Trg Uroša Predića.
Naporima Grupe za razvoj sela ime velikog umetnika se čuva od zaborava.
Prema rečima Branislava Prohaske, predsednika Udruženja zavičajaca Orlovata, imenovanje trga predstavlja jednu od aktivnosti koje za cilj imaju izgradnju replike rodne kuće Uroša Predića.

 


- Pokušavamo da ovo selo oživi, kulturno, ali i ekonomski, jer problem svih sela u Banatu jeste da će jednog dana postati salaši. Ako uspemo da ljude ekonomski vežemo za selo, uz to obogatimo kulturnim sadržajima, nadamo se da će, ipak, ova seli živeti – rekao je on. Uroš Predić je rođen 1857. godine na trgu koji danas nosi njegovo ime, završio je likovnu akademiju u Beču, bio je akademik, jedan od najvećih predstavnika akademskog realizma, poznat je po crkvenom slikarstvu. Oslikavao je ikonostase u Pančevu, Orlovatu, Starom Bečeju, Sremskim Karlovcima...