"Mlekoprodukt" primer dobre privatizacije

Privatizacija "Mlekoprodukta"  jedan je od najboljih primera u našem gradu, ali i u Srbiji, rekao je prilikom obilaska te fabrike zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaurić.
- Ova fabrika je uspela da u uslovima krize poveća proizvodnju. To demantuje glasine koje kruže kako strani investitori profit odnose iz naše zemlje, ovo je primer kako strateški partner i vlasnik fabrike, francuska kompanija "Bongren", investira u Zrenjanin i Srbiju i proširuje proizvodnju. Danas smo imali priliku da se u to i uverimo. Ono što je za nas važno jeste to  što se otvara mogućnost za nova radna mesta – rekao je Kaurić.
Takođe, naglasio je on, "Mlekoprodukt" je primer da menadžmenti srpskih kolektiva, koji su ušli u privatizaciju sa jasnom vizijom, tražili strateške partnere iz svog esnafa, pokazuju da privatizacije zapravo daju priliku kolektivima da se uspešno nose u uslovima tržišne ekonomije i konkurencije.

 


- S druge strane, nažalost, u Zrenjaninu imamo kolektive koji su ušli u privatizaciju sa sumnjivim kapitalom, investicionim fondovima i "univerzalnim" biznismenima koji su te kolektive doveli na rub propasti. Jedan takav primer je "IPOK", gde moramo koristiti iskustva uspešnih i sposobnih poput ljudi iz "Mlekoprodukta" – dodao je Kaurić.
Govoreći o poslovnim rezultatima, direktor "Mlekoprodukta" mr Živanko Radovančev je podsetio da je privatizacija fabrike izvršena pre sedam godina, i da je od prošle godine u stoprocentnom vlasništvu francuske kompanije "Bongren".

 


- Ova privatizacija jeste urađena dobro i deluje bajkovito. Da li smo mi bili mudri, ne znam, ali smo bili jasni i imali smo jasne ciljeve, a privatizacija je urađena na vreme. Želja nam je da koristeći pozitivna iskustva kompanije "Bongren" i dobru praksu  napravimo još veći kolektiv u kojima će se zapošljavati naša deca i unuci – naveo je Radovančev ističući da "Mlekoprodukt" svake godine investira dva do tri miliona evra kako bi se podigao kvalitet fabrike i konkurentnost.

 


- Instalirali smo brend "Biser" i danas smo lider u proizvodnji sireva, a kao poruka poverenja vlasnika urađena je i mlekare u Kikindi. Danas prerađujemo oko 45 milona litara mleka, ukupno je oko 400 zaposlenih, a ukupan iznos investiranja je premašio iznos od 20 miliona evra. Izvozimo godišnje oko milion do milion i sto hiljada evra, što takođe nije beznačajno – objasnio je direktor Radovančev.
Prema njegovim rečima, prodaja je u odnosu na prošlu godinu povećana za oko 20 procenata, ali je otkup mleka, zbog trenutne situacije na tržištu, manji za 1,7 odsto.