"Carska bašta" dobar primer proizvođačima povrća

Doo "Carska bašta" jedan je od najboljih primera kako proizvođači udruživanjem mogu da zaštite prozvodnju i budu konkurentni na tržištu, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Goran Kaurić prilikom posete tom preduzeću koje se bavi proizvodnjom voća, povrća i cveća.
- Carska bašta na našem tržištu postoji već dve godine i ima permanentan uspon u prodaji. Naravno da mi u gradskoj upravi podržavamo i težimo da pomognemo ovakva preduzeća s obzirom da je reč o udruženim individualnim proizvođačima, o porodičnim gazdinstvima, jer, njihovim jačanjem jača se i standard naših sugrađana, a posledica je i bolja snabdevenost našeg tržišta. Današnja poseta prilika je i da sa ljudima koji vode Carsku baštu porazgovaram i o tome na koji načim bismo im mogli pomoći da poboljšaju svoj rad i plasman proizvoda – kazao je Kaurić.

 


Inače, "Carsku baštu" osnovali su povrtari iz Mužlje, a kako je rekao Đula Madaras marketing menadžer preduzeća, projekat finansiraju sopstvenim sredstvima.
- Cilj projekta jeste da ovo preduzeće predstavlja udružene proizvođače povrća na tržištu, a zadatak je da organizuje proizvodnju koja tokom cele godine daje optimalne količine i asortiman proizvoda, dakle, treba proizvoditi ono što se može prodati. Želja nam je da budemo konkutentni sa cenama i da utučemo na kvalitet naših proizvoda, a najznačajniji zadatak ovog preduzeća jeste da proda sve proizvode naših kooperanata i gazdinstava, da to naplati i vrati novac proizvođačima. Tako se zatvra ciklus i možemo sumirati rezultate – objasnio je Mararas naglašavajući da su ponosni dosadašnjim rezultatima.

 


- Ove godine očekujemo da će se duplirati promet u odnosu na prošlu godinu. Istakao bih da smo posao započeli sa jednim radnikom, a danas je na poslovima u ovoj firmi angažovano dvanaest osoba i da smo u gazdinstvima i kod naših kooperanata iskoristili svu radno sposobnu snagu. Možda ne bih pogrešio ako kažem da preko ovog projekta već pedesetak ljudi ima neku novčanu zaradu – dodao je Đula Madaras.
Kako je kazao, ovakve poste su značajne za proizvođače jer je to dokaz da lokalna samouprava brine o preduzetnicima i problemima kojih svakako ima.
- Namera nam je da opstanemo, da se razvijemo i iskoristimo sve potencijale, ne samo u Mužlji već i šire. Naravno na tom putu ima dosta problema a najveći je lokacija našeg preduzeća, jer smo prerasli prostore koje trenutno imamo. Nadamo se da će nam u tome lokalna samouprava pomoći – rekao je on. 
Preduzeće je osnovalo šest proizvođača iz Mužlje, a danas okuplja stotinak kooperanata iz tog i okolnih mesta.