Danas je 17. novembar, Praznik Grada Zrenjanina

Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata  danas je u Zrenjaninu obeležena 92. godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznik Grada Zrenjanina. Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Grada Zrenjanina, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine i Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru. Na Gradnuličkom groblju održan je i pomen palim srpskim i ruskim ratnicima, a činodejstvovali su sveštenici hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu.
 
      
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac na spomenik kralju Petru položili su predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i pokrajinski poslanik i predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke, Saša Santovac. Vence na ostala spomen obeležja u gradu položili su članovi Gradskog veća Danica Vulin, Branislav Markuš i Branislav Martinov, sekretar Gradskog veća Vladimir Rajić, odbornici Srpske radikalne stranke Zorica Kontić i Darko Vujčin i odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Stevica Radu.
 
      
 
Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine, kada su Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira" ušli u Veliki Bečkerek i doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima. U samom gradu vlast je predata bez borbe, a pukovnik Ristić obećao je tom prilikom zaštitu celokupnom stanovništvu koje prihvata novu vlast, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost. Tom prilikom vlast je predata Srpskom narodnom veću, osnovanom 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo u Vojvodini, sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i pripremi stanovništvo za velike promene, jer je tada okončanje Prvog svetskog rata i oslobođenje već bilo sasvim izgledno.
 
 
Na čelu Srpskog narodnog veća Velikog Bečkereka bio je dr Slavko Županski, koji je potom 1. decembra 1918. godine izabran za prvog župana Torontalske županije u okviru nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dr Županski jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti koje su živele u našem gradu.
 
Povodom današnjeg praznika, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, u 18:30 časova, biće otvorena izložba "Dr Arčibald Rajs – svedok istine o Srbiji 1914-1918". Pola časa kasnije, u Baroknoj sali Gradske kuće, počinje Svečana akademija, u okviru koje će biti održan koncert etno-dueta "Braća Teofilovići".