Dobri rezultati rada poljočuvarske službe

Poljočuvarska služba, koja je počela sa radom sredinom 2008. godine, do sada je pokazala izuzetne rezultate, rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić prilikom današnjeg razgovora sa poljočuvarima i poljoprivrednicima iz Melenaca.
- U razgovoru sa poljorivrednicima iz ovog mesta došli smo do zaključka da je zbog situacije u atarima i učestalih krađa potrebno povećati broj izvršilaca u poljočuvarskoj službi. Naravno da će Grad Zrenjanin učiniti napore kako bi se to ostvarilo, a poljočuvarska služba nastavila rad i u idućoj godini – rekao je Kaurić, podsećajući da je na tim poslovima sada angažovano 28 poljočuvara koji, uz sve ograničavajuće faktore, i kada su zakonska rešenja u pitanju, i odluke grada, rade izuzetno dobro.

 


- Za potrebe poljočuvarske službe, pre svega za plate poljočuvara, koje nisu velike i koje bi u perspektivi trebalo povećati, Grad Zrenajnin na godišnjem nivou izdvoji nešto više od 10 miliona dinara. Vrlo je bitno da ljudi shvate da poljokrađa nije naivna stvar, jer se štete na godišnjem niovu mere izuzetno velikim ciframa. Iako su rezultati rada poljočuvarske službe dobri, zakonski propisi su izuzetno restiktivni i mi upravo tu naliazimo na najveće probleme – kazao je Kaurić.
Zrenjaninski poljočuvari znatno su smanjili štetu koju nanose kradljivci, a nedavno su u melenačkom ataru, u dve odvojene akcije, sprečili kradljivce da prisvoje više od 20 tona kukuruza.
Koordinator poljočuvarske službe Sava Gažić kaže da je najkritičnija situacija u Melencima, ali i u Kleku, Perlezu i Knićaninu.
- Delujemo u 26 sela i imamo izuzetno dobru saradnju sa policijom, mesnim zajednicama i zemljoradničkim zadrugama. Tamo gde su učestali problemi organizujemo i poljočuvarske patrole vozilom, 24 sata dnevno – rekao je Gažić.