Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Svet je juče obeležio 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova 1938. godine, događaj poznat kao "Kristalna noć", koji je predstavljao uvod u masovno uništenje Jevreja, ali i najavu Drugog svetskog rata, najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva.
 
Povodom ovog datuma, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton priredio je prijem za delegacije Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin i Jevrejske opštine Zrenjanin. U delegaciji  Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin bili su Dušan Radaković, Zoran Slavić i Nada Boroš, dok su, ispred Jevrejske opštine, prijemu prisustvovali predsednica Ljiljana Popov i potpredsednik Vladimir Arsenić.
 
      
 
I ovom prilikom ocenjeno je da zlo koje je naneo fašizam ne sme da se zaboravi, ali i da se mora aktivno i preventivno delovati kako se nikada više ne bi ponovilo. Takođe je istaknuto da grad Zrenjanin još jednom dokazuje da pripada sredinama koje imaju svest o značaju obeležavanja ne samo ovog, već i drugih značajnih međunarodnih datuma vezanih za sećanje na žrtve fašizma i antisemitizma.
- Činjenica je da su, tokom "Kristalne noći", stradali ne samo Jevreji, već i pojedini Nemci koji su pokušali da pomognu svojim komšijama i spasu ih od pogroma. Poruka nas iz lokalne samouprave upravo je ta, da moraju vladati dobri susedski odnosi, da komšija mora čuvati komšiju. Ono što je takođe potreba lokalne samouprave jeste da podseća na stradanje celokupne jevrejske zajednice u našem gradu, 1941. godine, i na čitav period Drugog svetskog rata, jedan od najtragičnijih perioda u našoj istoriji. I mi smo imali "Kristalne noći" na ovim prostorima i samo stalnim podsećanjem i edukativnim delovanjem možemo sprečiti ponavljanje zločina, ali i pojavu svake vrste nasilja – istakao je Aleksandar Marton.
 
Nakon prijema, predsednik Skupštine grada i članovi pomenutih delegacija položili su venac na spomen-obeležje streljanim rodoljubima u spomen-parku na Bagljašu.  
 
 
Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije obeležen je u Zrenjaninu i prigodnim predavanjima u gimnaziji, kao i tematskom tribinom emisije "Peščanik", radija B92, u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono". Na tribini su govorili Svetlana Lukić, autorka emisije, Vesna Pešić, narodna poslanica i Srđa Popović, advokat.