Razvoj omladinskog preduzetništva

Direktor Programa za jačanje ekonomske sigurnosti USAID Majkl Pilzberi potpisao je danas Memorandume o saradnji u okviru projekta Program za jačanje ekonomske sigurnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa predstavnicima lokalnih samouprava Zrenjanina, Malog Iđoša, Žitišta, Kanjiže i Temerina.
Potpisavenjem tog Memoranduma o saradnji Koordinatorima opštinskih Kancelarija za mlade biće omogućeno da kroz programe stručnog usavršavanja steknu znanja i veštine neophodne za razvoj omladinskog preduzetništva i zapošljavanja mladih.

 

 


Pilzberi je naveo da je ovo već treća godina kako USAID sarađuje sa opštinama u Srbiji u sferi preduzetništva i zaposlenja mladih.
- Tokom poslednjih dve i po godine sarađivali smo sa 60 opština, a ukupno će u okviru ovog projekta sa nama sarađivati 90 opština i preko hiljadu mladih ljudi. Ono što mi radimo jeste da mlade ljude učimo osnovama poslovanja, ali, takođe pomažemo i onima koji imaju dobre projekte da dobiju početna sredstva za započinjanje tih poslova vezano za registarcije firmi i slično – rekao je Pilzberi.

 

 


Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov kazao je da potpisivanje ugovora sa USAID-om ima veliki značaj.
- Na ovaj način pokušavamo da obučimo koordinatore, a kasnije i sve mlade ljude koji kreću u preduzetništvo kako da naprave prve korake, steknu veštine i kako da ispoštuju potrebne procedure i da u nekim mladim godinama počnu da se bave preduzetništvom i ostvare ono zbog čega su se školovali, a ne da čekaju starije godine kako bi putem iskustva došli do potrebnih sazbanja a tek onda krenu u posao – kazao je Mihajlov.

 

 

 


Programi stručnog usavršavanja koje organizuje USAID uključuju seriju treninga iz oblasti komunikacija, poslovnih veština i metodologije razvoja malih i srednjih preduzeća. Po završetku ovih treninga Koordinatori Kancelarija za mlade biće u mogućnosti da aktivnije podrže razvoj omladinskog preduzetništva i omoguće mladim ljudima u svojim opštinama lakši pristup informacijama neophodnim za lakše uključivanje u svet preduzetništva.
Mirjana Milanović je ispred Kancelarije za mlade u Zrenjaninu kazala da će potpisivanje Memoranduma značiti mladim ljudima, ali i Gradu koji ujedno ovim dokazuje da je fokusiran na razvoj mladih.