U Zrenjanin stigla i evropska medalja u ženskom boksu

Brojnoj porodici sportova iz našeg grada čiji su se predstavnici okitili evropskim i svetskim odličjima pridružio se još jedan – boks u ženskoj konkurenciji. Zrenjaninka Aleksandra Glušac, kao članica bokserske reprezentacije Srbije, osvojila je srebrnu medanju na Evropskom prvenstvu za omladinske i juniorke, održanom nedavno u francuskom gradu Kaleu. Glušac (17 godina) je nastupila u omladinskoj konkurenciji, u kategoriji do 75 kg.
 
 
 
 
Ova učenica Zrenjaninske gimnazije i članica Boks kluba "Banat", nastupajući u tipično "muškom" sportu, dokazala je da duga bokserska tradicija u našem gradu može biti nastavljena i u ženskoj konkurenciji. Značaj osvojene medalje još je veći ako se zna da će se ženski boks naći na programu predstojećih Olimpijskih igara, 2012. godine u Londonu. Eto prilike za Aleksandru da, nastavi li vredno da trenira, nastupi i na najvećoj svetskoj sportskoj smotri.  
 
Povodom ovog uspeha, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton priredio je prijem za Aleksandru Glušac i njenog trenera Stevana Čizmića, a prijemu je prisustvovao i član Gradskog veća zadužen za sport, mr Vojislav Matić.
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je da je i ovaj prijem posvećen uspehu nekog sportiste iz našeg grada.
- Još jedan odličan rezultat za grad Zrenjanin i još jedna dobra preporuka, uz želje ovoj talentovanoj sportistkinji da joj srebrna evropska medalja bude podstrek za dalji rad. Lokalna samouprava pomoći će joj u skladu sa mogućnostima, a ja i ovoga puta pozivam i potencijalne sponzore i one koji mogu da izdvoje makar i manja finansijska sredstva da pomognu uspešnim mladim ljudima – istakao je Marton. 
 
Mr Vojislav Matić rekao je da je svaka svetska i evropska medalja koja stigne u Zrenjanin značajna.
- Ova medalja, s obzirom da je prva u ženskom boksu, ostaće upisana velikim slovima u istoriji sporta u našem gradu, a nešto što je u povoju svakako treba podržati. Ovo je šansa za Aleksandru, ali i za grad Zrenjanin, da u Londonu ima još jednog olimpijca – istakao je Matić. 
 
 
Skromna Aleksandra Glušac rekla je da je medalju u Kaleu osvojila u konkurenciji od oko 150 takmičarki, da je u finalu poražena od iskusnije i spremnije Ruskinje, i da je, tokom ovog takmičenja, stekla vredno iskustvo za nastavak karijere. 
- Pre boksa trenirala sam i druge sportove, ovaj sam započela rekreativno, sa drugaricom. Nakon prvog meča, koji sam dobila prekidom, mnogi su me bodrili da nastavim, bili su oduševljeni i tako je to krenulo. S obzirom da sam na Evropsko prvenstvo otišla nakon svega nekoliko mečeva, postigla sam odličan rezulat, jer su moje protivnice bile znatno iskusnije  – kaže Aleksandra Glušac.
 
U dvočlanoj reprezentaciji Srbije, uz Aleksandru Glušac je nastupila i petnaestogodišnja juniorka Marija Pavlov, članica BK "Šajkaši" iz Žablja, koja je, u kategoriji do 57 kg, takođe osvojila srebrnu medalju. Nastup u Kaleu predstavljao je prvi izlazak naših takmičarki u ovom sportu, pod srpskom zastavom, na velikim takmičenjima.