Zrenjanin na Sajmu lokalne samouprave

Drugi Sajam lokalne samouprave u organizaciji Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, grada Beograda i Stalne konferencije gradova i opština, okupio je predstavnike 90 opština i grdova, ali i njihove kolege iz zemalja u okruženju.
Na tom Sajmu, održanom u novobeogradskoj Hali sportova,  predstavio se i Grad Zrenjanin.
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov izjavio je tom prilikom da Sajam, koji je okupio brojne lokalne samouprave, gradove, preduzeća i donatore iz Srbije, kvalitetom prezentacije učesnika predstavlja centralno mesto najbitnijih informacija kako potreba i projekata lokalnih samouprava, tako i mogućnosti i interesa firmi i donatora.

 


- Ovo je prilika da se Zrenjanin predstavi i drugim lokalnim samoupravama, ali i domaćim i stranim investitorima. Na prvom mestu mi predstavljamo našu industrijsku zonu. S druge strane, Sajam je prilika da razmenimo iskustva, da porazgovaramo sa predstavnicima drugih lokalnih samouprava jer su problemi koji nas muče uglavnom isti i zajednički . Tu pre svega mislim na smanjenje broja nezaposlenih lica, na izgradnju fabrike vode, na prečistače otpadnih voda, na divlje deponije. Znači, to je ono što danas muči gradove u Srbiji i o tome ćemo  razgovarati i pokušati da dođemo do zajedničkih zaključaka, a onda i do zajedničkih ciljeva – rekao je na svečanom otvaranju gradonačelnik Mihajlov.
Drugi sajam lokalne samouprave otvorio je predsednik Srbije Boris Tadić koji je zatim obišao i štand Grada Zrenjanina i razgovarao s našim predstavnicima.

 


Predsednik Tadić je na otvaranju Sajma  kazao da su zbog različite razvijenosti opština i gradova različiti i problemi u tim sredinama i poručio da nema bolje forme decentralizacije od izgradnje puteva i infrastrukture.
- Srbija nema drugu alternativu sem puta u Evropsku uniju – rekao je tom prilikom Tadić i pozvao predsednike opština i grdonačelnike da predlažu nove ideje i nastoje da se i sami približe novim investitorima.
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je na svečanom otvaranju izjavio da će najsiromašnijim opštinama u Srbiji biti vraćeni tranfseri iz budžeta na nivo predviđen zakonom, a i ostale lokalne samouprave, kazao je, dobijaće više novca nego
sada.

 


Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poručio je da je glavni grad spreman da pomaže ostalim gradovima i opštinama, ali da je najveći intres Beograda da ljudi nastave da žive u svojim sredinama.
- Beograd će biti najveći zagovornik ravnomernog razvoja Srbije, a u meni lično imaćete najvećeg zagovornika pozitivne diskriminacije koja Srbiji obezbeđuje ravnomeran razvoj – rekao je Đilas.
Tokom tri dana Sajma opštine i grdovi predstaviće svoje mogućnosti, a planirano je i više stručnih diskusija, kao i razmena iskustva sa gostima iz okruženja.