Jačanje lokalne samouprave u Srbiji

U okviru projekta "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji", u saradnji Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ), 30. novembra u Beogradu je održana poslednja od tri radionice, na kojoj je bilo reči o planiranju održivih opštinskih investicija u oblasti racionalnog korišćenja energije u opštinama Srbije.
Imre Fazekaš, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, koji je bio učesnik  ovog projekta kao predstavnik našeg grada, istakao je da Zrenjanin ima velikih potencijala kada je reč o mogućnostima energetskih ušteda.

 


Učesnici završne radionice razmatrali su mogućnosti energetske efikasnosti kada su u pitanju zgrade javnih ustanova i preduzeća. Ocenjeno je da, kada je Zrenjanin u pitanju, postoje potencijali kojima bi se postiglo i do 30 odsto uštede u budžetu, što bi se postiglo dodatnom izolacijom objekata, merama štednje pri zagrejavanju objekata neradnim danima i sl.
Predstavnici pet oformljenih regionalnih centara: u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu i Nišu, koji su imali zadatak da, u periodu od godinu i po dana, aktivno uključe lokalne samoprave u ovaj projekat, pohvalili su Zrenjanin kao primer dobre prakse, jer je, kako je istaknuto, jedini grad koji je oformio poseban Odsek u okviru Gradske uprave, koji se bavi energetskom efikasnošću.
Imre Fazekaš, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, istakao je da je u sklopu realizacije projekta predložena rekonstrukcija magistralnog toplovoda u našem gradu. Očekuje se da će se, po odobravanju sredstava, zameniti stare i dotrajale toplovodne cevi, čime bi se sprečile velike havarije, tokom kojih je do sada ceo grad ostajao bez grejanja, a  time bi se ostvarilo i racionalnije korišćenje  energije i finansijskih sredstava .
Srbija je na održanom naučnom skupu označena kao jedan od najvećih potrošača energije u Evropskoj uniji. Sa najmanje ulaganja u ovom sektoru naša zemlja je ocenjena kao zemlja sa negativnim indeksom energetske efikasnosti. Iz tog razloga je značajno zainteresovati lokalne samouprave za pravljenje plana energetskog bilansa, kako bi se napravile itekako značajne uštede na ovom planu .