Razvoj karijere mladih

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je potpisao ugovor o saradnji sa globalnom kompanijom za razvoj radne snage - "Manpower". Ugovor su juče potpisali zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i direktorka te kompanije Branka Minić.
Zahvaljujući tome omogućena je realizacija projekta “Razvoj karijere mladih” koji za cilj ima da pripremi i predstavi paket inovativnih usluga u vezi sa razvojem karijere koje će se pružati kroz postojeće kancelarije za mlade u Srbiji.

 


Direktorka "Manpower"-a Branka Minić kaže da je cilj saradnje da se mladim ljudima pomogne u traženju posla i građenju ispravne karijere.
- Zrenjanin je prva opština u Srbiji i radujem se početku projekta u januaru iduće godine. Ono što "Manpower" želi da pruži jeste naše iskustvo od preko šezdeset godina o tome kako se traži posao, šta traže poslodavci i kako mladi ljudi mogu da budu konkurentni na tržištu rada. Naši kursevi pomoći će mladima u Zrenjaninu da do posla dođu brže i efikasnije – navela je Branka Minić. 
Goran Kaurić izrazio je zadovoljstvo što je Zrenjanin prvi grad koji ulazi u ovaj projekat.
- Izuzetno je dobro što se projekat sprovodi preko Kancelarije za mlade i što je veliki broj mladih vezan za kancelariju. S jedne strane, Zrenjanin ima interes u rešavanju najvećeg problema mladih – nezaposlenost, da ih preko ovakvih projekata edukuje kada je u pitanju zapošljavanje, a s druge strane da im se pruže znanja o preduzetništvu, ukoliko imaju nameru da se u tome okušaju – rekao je Kaurić.

 


Vesna Vidojević, koordinator za mlade u Ministarstvu omladine i sporta, koje je sa "Manpower"-om sklopilo sporazum o edukaciji, kaže da je još tokom izrade Strategije za mlade i istraživanja njihovih potreba, nezaposlenost prepoznat kao najveći problem.
- Zbog toga naše ministarstvo podržava projekte gde se radi sa mladima i gde se pomoću obuka i drugih vidova njima omogućuje da steknu znanja i veštine koje su im potrebne na tržištu rada – rekla je Vidojević.
Prema rečima Darka Trajlova, ispred kancelarije za mlade biće delegirana osoba koja će biti angažovana na ovom projektu, a projekat će biti srovođen u prostorijama Udruženja preduzetnika.