Zrenjanin dobija muzej poljoprivrednih sprava

Potpisivanjem ugovora između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Narodnog muzeja u Zrenjaninu, juče je počela realizacija projekta otvaranja poljoprivredne postavke u okviru stalne postavke Narodnog muzeja. Ugovor, kojim se zrenjaninskom muzeju dodeljuju sredstva od 10 miliona dinara za ovu namenu, potpisali su pokrajinski sekretar Daniel Petrović i direktor Narodnog muzeja Zrenjanin Božidar Vorgić. Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. 
 
     
 
Postavka, koja će, praktično, činiti muzej poljoprivrede, jedinstven u Srbiji, biće zastupljena sa više od 500 eksponata iz privatne kolekcije poljoprivrednih sprava i etnoloških predmeta Zrenjaninca Duška Malbaškog. Među njima su i svojevrsni rariteti, starosti preko 150 godina, za koje su interesovanje pokazali i pojedini veliki svetski poljoprivredni muzeji. Najvredniji eksponat je parna mašina marke "Clayton & Shuttleworth", proizvedena 1860. godine, koja je u ispravnom stanju i kakvih je sačuvano svega tri u Evropi. Malbaški navodi da je kolekcija prikupljana pedeset godina, da su pojedini eksponati redovno izlagani na poljoprivrednim sajmovima i da, osim pomenutog, sadrži još vrednih i retkih predmeta, krupača, mlinova...
 
      
 
Duško Malbaški je, na osnovu sporazuma sa Narodnim muzejom i lokalnom samoupravom, odustao od rasprodaje kolekcije, do sada smeštene u dvorištu njegove kuće, u Nušićevoj ulici. S obzirom da će se kuća rušiti, zbog izgradnje stambenih zgrada, pretila je opasnost da ova jedinstvena kolekcija bude zauvek izgubljena po grad. Srećom, nakon razmatranja svih mogućnosti, i nekoliko lokacija, odabrana je ta da poljoprivredna postavka bude izložena u rekonstruisanom amfiteatru Narodnog muzeja, kao zasebna celina.
 
Obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar Daniel Petrović je rekao da je Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznao značaj ovakvog projekta i izdvojio sredstva za adaptaciju dela prostora muzeja, ali i nabavku još eksponata.
- Ovo predstavlja našu zajedničku tradiciju, koju je važno održavati i prenositi budućim generacijama. Prve asocijacije na Vojvodinu jesu upravo zemlja i obrada zemlje, i to su glavni resursi koje posedujemo. Primarna poljoprivredna proizvodnja svakako ima duboke korene, i mi želimo da poštujemo našu prošlost, i da kroz ovu postavku prikažemo razvojni put poljoprivrede na ovim prostorima. Kroz ovaj sadržaj Zrenjanin će dobiti i kvalitetniju turističku ponudu, a otvaraju se i mogućnosti za istraživačku delatnost u oblasti poljoprivrede – istakao je Petrović. 
 
     
 
Direktor Narodnog muzeja, Božidar Vorgić, naglasio je da se, po prvi put, jedna privatna kolekcija zbrinjava u javnoj ustanovi, i time postaje pristupačna i za najširu publiku.
-  Adapatacijom prostora u kom će se izložiti zbirka, dobićemo mogućnost i za organizovanje različitih kulturno-umetničkih sadržaja. Idejni projekti za natkrivanje i zaštitu izložbenog prostora već postoje, tako da će Narodni muzej dobiti još jednu atraktivnu, arhitektonski uređenu celinu, kojom će se i grad ponositi – najavio je Vorgić predstojeće aktivnosti. 
 
Gradski čelnici, dr Mileta Mihajlov i Aleksandar Marton, saglasni su da će nova postavka obogatiti kulturnu i turističku ponudu Zrenjanina. Oni su najavili i učešće lokalne samouprave u finalizaciji projekta i ujedno pozvali sve kolekcionare i građane koji poseduju stare predmete ili poljoprivredne alatke da dođu u muzej i doprinesu da ova zbirka bude još bogatija.
 
Kako se moglo čuti tokom jučerašnje svečanosti u Narodnom muzeju, završetak realizacije projekta očekuje se u prvoj polovini naredne godine, a sagovornici su konstatovali da bi dobra prilika da se postavka predstavi javnosti bila tokom "Noći muzeja", krajem maja.