Više hleba iz "Žitoptodukta"

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov posetio je preduzeće za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda “Žitoprodukt” gde je, nakon brojnih problema, početkom godine počela proizvodnja.
- Pre samo nešto više od desetak dana imali smo radnike u štrajku, proizvodnja nije funkcionisala, a ni brašna nije bilo. Fabriku je preuzela država, direktor Sima Grujesku, uz angažovanje Pokrajinskog sekretarijata za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova, odnosno sekretara Miroslava Vasina i svih nas u lokalnoj samoupravi, uspeo je da  obnovi proizvodnju, radnici su izašli iz štrajka, i dobili su platu. Takođe, obezbedili smo brašno za neki duži period – kazao je gradonačelnik nakon obilaska pogona.

 


Kako je istakao, u pogonima "Žitoprodukta" trenutno se proizvodi 14.000 vekni hleba, a u planu je da se iz ovog preduzeća svakodnevno tržitu isporučuje 20.000 vekni.
- Nadam se da će ovo preduzeće nesmetano funkcionisati – dodao je gradonačelnik Mihajlov.

 


Direktor Sima Grujesku kaže da su obavljeni razgovori sa svim velikim poslovnim partnerima, kako bi se obezbedio kontinuitet proizvodnje hleba i ugovore poslovi do kraja godine.
- Ovih dana radimo na tome da pokrenemo mlin, naime, zbog blokade kasnilo se sa plaćanjem delova koji su bili na remontu. To je sada rešeno i namera je da od sopstvenog brašna proizvodimo kvalitetniji hleb od ovog koji proizvodimo od brašna kupljenog od drugih proizvođača. Radimo i na skidanju blokade, uz ogromnu pomoć našeg gradonačelnika – rekao je Grujesku. On očekuje da će poreska blokada biti skinuta do kraja ovog meseca, a to će, kaže, olakšati poslovanje.

 


- Pregovaramo sa bankama da se 265 miliona dinara blokade od strane banaka reprogramira i mislim da ćemo u tome uspeti. Ono na čemu ćemo još raditi jeste remont linije za proizvodnju peciva, a s druge strane terene od Beograda do Novog Sada, koje smo ispustili, mislimo da vratimo. Međutim, to je nemoguće vratiti samo sa hlebom, za to morate imati kvalitetan asortiman. Zbog toga smo uveli hleb od 400 grama, što potrošači traže, i radimo na tome da uvedemo još neke vrste hleba, kao i da pokrenemo proizvodnju peciva – objasnio je Grujesku, napominjući da treći planiran korak jeste ponovna proizvodnja kolača.