Asocijacija za razvoj Botoša nosilac projekta formiranja ''Lokalne akcione grupe''

Asocijacija za razvoj Botoša nosilac je projekta formiranja "Lokalne akcione grupe" – LAG, koji je finansijski podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Zahvaljujući sredstvima u iznosu od 1,3 miliona dinara, Asocijacija za razvoj Botoša pokrenula je inicijativu za formiranje LAG, u koju je uključeno šest mesnih zajednica iz tamiškog regiona – Botoš, Perlez, Idvor, Uzdin, Orlovat i Banatski Despotovac.  
 
Jedna od aktivnosti LAG počela je da se realizuje pre desetak dana, a radi se o stručnoj edukaciji kadrova za pisanje projekata za apliciranje pri fondovima Evropske unije. Kako objašnjava Zoran Ilijašev, koordinator Lokalne akcione grupe iz Botoša, širom Vojvodine formirano je 9 ovakvih grupa, od kojih 3 u Banatu.
- Ova zrenjaninska akciona grupa, čiji je nosilac Asocijacija za razvoj Botoša, prva je u pokrajini počela sa stručnom obukom za pisanje projekata i tu obuku sprovodi u saradnji s Fondom "Evropski poslovi" AP Vojvodine. Početak obuke ozvaničen je 18. marta u Botošu, u prisustvu predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona, člana Gradskog veća Zrenjanina za saradnju s mesnim zajednicama Radeta Vasiljevića i Andrije Aleksića, šefa odseka EU fondova u Fondu "Evropski poslovi" APV – rekao je Ilijašev.  
 
      
 
Obuku pod nazivom "Mogućnosti i šanse u EU projektima" pohađa 12 polaznika, kojima su predstavnici Fonda Andrija Aleksić, Mina Radmilović i Sanja Čuturilov prezentovali informacije o evropskim fondovima i Instrumentu za pretpristupnu pomoć, uputstva za popunjavanje obrasca za predloge projekata i projektni pristup problemima. Bilo je reči i o pojedinim konkretnim projektima, u okviru aktuelne prekogranične saradnje Srbija – Rumunija. Drugi deo obuke održaće se 1. i 2. aprila 2011. godine, a predviđene su i druge aktivnosti u okviru Lokalne akcione grupe.
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton istakao je i da se razgovaralo o mogućnostima proširenja saradnje između Grada Zrenjanina i  Fonda "Evropski poslovi" APV.
- Grad Zrenjanin i Fond  na dobrom su putu da potpišu dokument o saradnji, na osnovu kog bi buduća kancelarija AP Vojvodine u Briselu i Fond "Evropski poslovi" zastupali i interese našeg grada i regiona – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine.