Briga o Romima

Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine (NSRNM) biće otvorena u Zrenjaninu, dogovoreno je tokom razgovora gradonаčelnika dr Milete Mihajlova sa predstavnicima te organizacije.
Prema rečima zamenice predsednika NSRNM, Sofke Vasiljković značaj osnivanja te kancelarije jeste da ona bude spona između lokalne samouprave i Roma koji žive na području našeg grada i Romskog nacionalnog saveta.
- Sva pitanja vezana za život Roma rešavaće se preko saveta, koji ima legitimitet. Takođe, važno je i to da povežemo Rome sa ove teritorije – kazala je ona.

 

     


Kako je objasnila, preciznih podataka o broju Roma na teritoriji Zrenjanina nema, zbog pojave mimikrije, a prema podacima nevladinih organizacija, na teritoriji Grada Zrenjanina  živi oko deset hiljada Roma, dok ih je u samom gradu oko 3.500.
- Preciznih podataka nema i zbog toga što se ljudi ne izjašnjavaju kao Romi, jer, među nama ima i onih koji govore rumunski ili mađarski jezik, pa se tako i izjašnjavamo, kao Rumuni ili Mađari, tek mali broj se izjasni kao Rom – objasnila je Sofka Vasiljković.
Kako bi se što bolje upoznali sa problemima ovdašnjih Roma, organizovana je poseta Surdučkoj ulici i Mesnoj zajednici "Dolja – Crni šor".

 

     


- Brojni su njihovi problemi. Nakon obilaska ta dva naselja i nakon razgovora sa stanovnicima uvideli smo da se ti problemi svode na pitanja komunalne prirode, na obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zdravstvenu zaštitu. Ti problemi su evidentirani, i pokušaćemo da ih rešimo – rekao je Mihajlov.
Inače, u Surdučkoj ulici nema kanalizacione mreže, a kako kažu stanovnici tog dela grada, problem, posebno u vreme padavina, pričinjavaju i neasfaltirane ulice, dok su u letnjim mesecima uslovi za život gotovo nemogući zbog neprijatnih mirisa koji se šire iz obližnjeg Bagljaškog kanala, zatrpanog smećem.